Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
No teď jsem kouknul do testových příkladů a tenhle špek sem tam taky našel.
↑ těžký, takhle z hlavy:
Zabudol si napísať, z akej číselnej množiny je x. Ak x je reálne, tak polynóm nemožno rozložiť na súčin, ak je však komplexné, možno.
v tom testu co mám já je jen rozložte polynom a ten kamikatze polynom.

↑ lukaszh:
Polynom půjde rozložit na součin čtyř činitelů bez ohledu na to, jaké je x. Jen nebude mít reálný kořen.
A také je možné takový polynom rozložit na součin dvou kvadratických trojčlenů s reálnými koeficienty, pokud bys nechtěl vůbec použít komplexní čísla.
↑ BrozekP:
Můžeš prosímtě naťuknout, jak to rozložit na ten součin dvou kvadratických dvojčlenů s reálnými koeficienty?

↑ Martin Korálek:
Pokud je komplexní číslo z kořenem, polynomu s reálnými koeficienty, pak platí
.
Obě strany rovnosti komplexně sdružím
a tedy i
je kořenem polynomu. Vezmu tedy kořenové činitele pro kořen z a kořen k němu komplexně sdružený a ty vynásobím
,
to je kvadratický trojčlen s reálnými koeficienty.

↑ Martin Korálek:
Omlouvám se, slovo dvojčlenů v ↑ BrozekP: byl samozřejmě překlep, měl jsem na mysli trojčlenů (všiml jsem si toho až teď).

↑ jarrro:
Mělo by být z nějakého důvodu jednodušší řešit tu soustavu než najít kořeny polynomu? (Tipl bych si, že při řešení soustavy nakonec stejně skončíme u hledání kořenů polynomu stupně 4.)
↑ BrozekP:aha pardon teraz som ju ľzačal riešiť naozaj sa to nezdá byť až tak jednoduchá sústava ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať no čo už chcel som pomôcť ,ale tie problémy sú ekvivalentné
↑ musixx:
Prosímtě mohl by jsi to rozepsat, jak jsi na to přišel?
A třeba příklad x^4+x^2+1 uděláš stejně?
↑ Martin Korálek: Rekl bych, ze se na to neda jit nijak algoritmicky. Tady jsem samozrejme zasadnim zpusobem vyuzil druheho prispevku, ktery mi "prozradil" jeden komplexni koren realneho polynomu. Pak se da vyuzit toho znameho faktu, ktery tu prezentoval ↑ BrozekP:, coz mi da polynom
, ktery musi byt faktorem puvodniho polynomu. Pak staci polynomy treba vydelit, abys dostal (a vis, ze beze zbytku) polynom
.
Jinak uloha faktorizovat polynom vyssiho jak 4 stupne je kapitola sama pro sebe. Algoritmicky se daji odstepit nasobne koreny (dokonce tusim polynomu s komplexnimi koeficienty), pripadne s trochou prace koreny racionalni (pokud teda samy koeficienty polynomu jsou "rozumne"). Pro polynomy 4 a nizsiho stupne to jde vzdy, ale je to dost dlouha prace (Cardanovy vzorce + substituce prevadejici rovnici 4. stupne na rovnici kvadratickou a kubickou).
U druheho prikladu vol y=x^2, vyjdou ti dve reseni (komplexni) pro y, rekneme y1, y2, kazde z nich "odmocni" (v komplexnim oboru mas "dve odmocniny", nebo radeji se bavme o reseni rovnic x^2=y1 a x^2=y2), to ti da x11, x12 (z y1) a x21, x22 (z y2). Pak das dohromady x11 a x21, tedy (x-x11)(x-x21) je realny polynom. No, ve vysledku ti vyjde
. Hint: Mozna nejrychlejsi je uvazovat y1 a y2, stejne jako xij v goniometrickem tvaru, tak se s tim velice rychle pracuje.
Stránky: 1