Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu další úlohu.
Jedna třetina pacientů z prvních tříd má zaplombované dva zuby, pět devítin má zaplombovaný jeden zub a zbylých šest pacientů má zdravé zuby bez kazů. Kolik je celkem pacientů z prvních tříd?
Ahoj, stačí sestavit rovnici z údajů, které jsou v zadání:

gadgetka napsal(a):
Tím zjistíš počet všech prvňáků. Pak už nebude problém jistit počet nemocných. :)
Ahoj, já si myslím, že x je rovnou řešením. Otázka je "Kolik je celkem pacientů z prvních tříd?".
Já jsem to pochopila tak, že "zdravozubí" nejsou pacienti... :D... špatně jsem přečetla poslední větu o těch prvňáčcích bez kazů ... ve větě je přímo uvedeno "šest pacientů"... takže děkuji za opravu. ;)

↑ gadgetka:
Nechodíš na preventivní prohlídky k zubaři? :)
Vzhledem k původu úlohy (SCIO) jsou schválně uvedeny "zbytečné informace". Kromě matematických dovedností testují i jiné dovednosti (všeobecné znalosti, porozumění textu, ...)
Zrovna zítra ráno jedu. :D Já právě za "to navíc" viděla rozdíl mezi zdravými a nemocnými zuby, nevšimla jsem si u těch zdravých zubů toho slova "pacientů" ...