Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všichni,potřebovala bych znovu poradit:(
Hliníková krychle byla šesti řezy rozřezána na 27 stejných menších krychliček. Kolikrát je součet obsahu povrchů všech 27 malých krychliček větší než obsah povrchu původní krychle?
Vůbec si s tím nevím rady, mám si dosadit libovolný obsah krychle?
Děkuji:)

↑ veronicas: Ahoj,
označme si povrch veľkej kocky
(aby sa nám potom ľahšie počítalo). Povrch veľkej kocky vypočítame podľa známeho vzorca: 
Každá z 27 malých kociek bude mať tretinovú stranu oproti veľkej kocke, čiže
. Povrch takejto malej kocky teda bude
. Teda malé kocky budú mať spolu povrch
.
Stačí tak?
↑ Blackflower: Moc děkuji:) jenom jsem se chtěla ještě zeptat, proč zrovna 3a, mohu si dosadit i něco jiného?:)

↑ veronicas: To je iba otázka značenia, keby sme si to označili napríklad
, potom menšia kocka by mala stranu
. Ja som sa vo svojom zápise len chcela vyhnúť zlomkom, označiť si to môžeš podľa chuti. :)
↑ Blackflower: moc děkuji:) ještě mě napadá,jak vím,že kostka má třetinovou stranu? omlouvám se,na matematiku jsem hloupá

↑ veronicas: Vieme, že malé kocky majú byť rovnaké. Predstavme si, že by sme kocku mali rezať na 4 menšie rovnaké kocky. To si asi vieš predstaviť, že menšia kocka bude mať polovičnú stranu. Podobne to funguje aj pri 27 - aby sme dostali z veľkej kocky malú, musíme 3x zmenšiť výšku, 3x zmenšiť šírku a 3x zmenšiť dĺžku.
Ak máš doma Rubikovu kocku, tá sa tiež ako keby skladá z 27 rovnakých malých kociek. Ak nemáš, obrázok je napríklad tu:
http://bestofthe80s.files.wordpress.com … -800wi.jpg
↑ Blackflower: ahá,už to chápu,moc děkuji za pomoc:)

↑ veronicas: rado sa stalo, aj nabudúce :)