Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 04. 2014 19:17

Gooorila
Reputace:   

Podmínky lineární rovnice

Dobrý den

U lineárních rovnic (http://www.matweb.cz/linearni-rovnice) je v první větě charakteristika rovnice s tím, že a se nesmí rovnat nule.
Já nad tím přemýšlím a nejsem si tím jistý.

když a=0 a b=0, tak má nekonečně mnoho řešení.
když a=0 a b<>0, tak nemá řešení
když a<>0, tak má řešení x=-a/b

Tam by mělo být, že a se múže rovnat nule pouze v případě, že b je taky nula. Ne?

#2 09. 04. 2014 23:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Podmínky lineární rovnice

Zdravím,

to je otázka formální definice. Je dohodnuto, že lineární rovnice bude ve tvaru $ax=b$, tak, aby kořen rovnice šel zapsat jako $x=b/a$, proto $a$ je nenulové.

Potom nastupuje diskuse řešení pro $a=0$ a taková rovnice se nepovažuje za lineární (diskuse je tak, jak jsi uvedl).  Přesunu do sekce Didaktiky.

#3 09. 04. 2014 23:55

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Ahoj,

a zdravím i kolegyni ↑ jelena: která i v tuhle večerní / noční hodinu odpovídá na vaše dotazy.

Kdyby jsi si přečetl co je tam napsáno, ani by jsi se nemusel ptát.
V tom článku se píše:
Cituji:
"Lineární rovnice je taková rovnice, kterou můžeme upravit na tvar ax + b = 0, kde a≠0."
Pokud ty chceš brát v potaz rovnici typu:
$0x+b=0$
Tak už to není rovnice lineární, ale triviální oveření zda se skutečně konstanta b rovná nule.
Stejně jako
rovnice ve tvaru $ax^3+bx^2+cx+d = 0$ není kubická pro $a=0$
rovnice ve tvaru $ax^2+bx+c= 0$ není kvadratická pro $a=0$
rovnice ve tvaru $ax+b= 0$ není lineární pro $a=0$

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#4 19. 04. 2014 13:54

Gooorila
Reputace:   

↑ Freedy:

Rozumím. Já nyní neřeším rovnici jako takovou, ale pokouším se učit pascal a chci napsat program, do kterého zadám a, zadám b a vypočítá se lineární rovnice. Proto neumím identifikovat, jaké vstupní údaje musí kvadratická rovnice splňovat.

Nejdříve jsem automaticky zadal, že a a zároveň b se nesmí rovnat nule, takže to ošetření vypadlo až po zadání obou hodnot. Nyní zjišťuji, že stačí ošetřit, že jen a se nesmí rovnat nule, protože se pak nejedná o lineární rovnici, takže mi stačí zajistit, že po zadání nuly do a se objeví hláška, že a nesmí být nula a že se má zadat jiná hodnota.

Gooo

Zápatí