Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den
U lineárních rovnic (http://www.matweb.cz/linearni-rovnice) je v první větě charakteristika rovnice s tím, že a se nesmí rovnat nule.
Já nad tím přemýšlím a nejsem si tím jistý.
když a=0 a b=0, tak má nekonečně mnoho řešení.
když a=0 a b<>0, tak nemá řešení
když a<>0, tak má řešení x=-a/b
Tam by mělo být, že a se múže rovnat nule pouze v případě, že b je taky nula. Ne?
Zdravím,
to je otázka formální definice. Je dohodnuto, že lineární rovnice bude ve tvaru
, tak, aby kořen rovnice šel zapsat jako
, proto
je nenulové.
Potom nastupuje diskuse řešení pro
a taková rovnice se nepovažuje za lineární (diskuse je tak, jak jsi uvedl). Přesunu do sekce Didaktiky.
Ahoj,
a zdravím i kolegyni ↑ jelena: která i v tuhle večerní / noční hodinu odpovídá na vaše dotazy.
Kdyby jsi si přečetl co je tam napsáno, ani by jsi se nemusel ptát.
V tom článku se píše:
Cituji:
"Lineární rovnice je taková rovnice, kterou můžeme upravit na tvar ax + b = 0, kde a≠0."
Pokud ty chceš brát v potaz rovnici typu:
Tak už to není rovnice lineární, ale triviální oveření zda se skutečně konstanta b rovná nule.
Stejně jako
rovnice ve tvaru
není kubická pro 
rovnice ve tvaru
není kvadratická pro 
rovnice ve tvaru
není lineární pro 
↑ Freedy:
Rozumím. Já nyní neřeším rovnici jako takovou, ale pokouším se učit pascal a chci napsat program, do kterého zadám a, zadám b a vypočítá se lineární rovnice. Proto neumím identifikovat, jaké vstupní údaje musí kvadratická rovnice splňovat.
Nejdříve jsem automaticky zadal, že a a zároveň b se nesmí rovnat nule, takže to ošetření vypadlo až po zadání obou hodnot. Nyní zjišťuji, že stačí ošetřit, že jen a se nesmí rovnat nule, protože se pak nejedná o lineární rovnici, takže mi stačí zajistit, že po zadání nuly do a se objeví hláška, že a nesmí být nula a že se má zadat jiná hodnota.
Gooo
Stránky: 1