Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hezký věčer, mám tu úlohu: Na parkovišti stojí třikrát víc osobních automobilů (každý má čtyři kola) než motocyklů (každý má dvě kola). Dohromady mají automobily a motocykly 196 kol. Kolik je na parkovišti automobilů?
Potřeboval bych pomoci se sestrojením rovnice.
Díky
Ahoj, Filipe, podle zadání je jasné, že platí:

kde x=osobní automobily, y=motocykly.
Z těchto dvou rovnic dostáváš jednu:
a to už pro tebe nebude problém vyřešit... :)
↑ gadgetka:
Dalo by se to i pomocí sčítací metody? Já jen, že jsem ještě nepočítal soustavy rovnic, kde by se x=3y, protože nevím, jak bych to teda sčítal...
To se nesčítá, to se dosazuje. Tady čistě jen dosadíš do rovnice tu informaci, že víš, že osobních aut je třikrát víc než motocyklů.
Pokud bys to chtěl vysloveně sčítat, pak bys první rovnici vynásobil (-4) a neznámou y převedl na levou stranu:

-----------------------------

-------------------------------
A teď ty dvě rovnice můžeš sečíst. :)
Ano, takto jsem to myslel :-) A tak to taky dělám.
Přišlo mi to jednodušší. I ve třídě postupujeme raději tímto způsobem, než dosazovacím, ale je to jen místní zvyk... jen mě zajímalo, jak by to tedy vypadalo. Převést tu první rovnici naopak a za rovná se dát nulu mě nenapadlo :-D :-).