Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o pomoc s touto úlohou: Máme kvantový harmonický oscilátor s hamiltoniánem , máme operátory
a
. Q,Q* splňují komutační relaci, která je rovna jedné. Na základě předpisu pro hamiltonián a té komutační relace se má ukázat, že je-li
vlnová funkce stacionárního stavu s energií En, pak vlnové funkce
a
popisují stacionární stavy s energiemi
,
, tj. platí
,
.
Vůbec netuším, jak mám využít tu konstantní komutační relaci.. Vždyť je to rozdíl součinu operátorů, který tam nikde nemám. Nemůžu o tom nikde nic najít, vím jen, co s tím, pokud je nulová. Když jsem to zkoušela řešit jinak - klasicky rozepsat, za En dát , tak mi na levé straně vycházejí i třetí derivace (po rozepsání operátoru hybnosti), zatímco na pravé jen jedna první a vůbec to nějak nevypadá, že by se to chtělo rovnat. Bude tam asi zásadní ta komutační relace, když je na ni i v zadání upozorněno. Nevíte prosím někdo, jak by se dala v tomhle případě využít?
Ahoj
Jde jen o to trošku si s tím pohrát
tak třeba ta první varianta
víme, že
a že
tedy
No a tu závorku uprav pomocí těch dvou rovnic co už jsem napsal
samozřejmě využij toho, že operátor násobení konstantou je s Q a Q s hěvdičkou komutativní
Podařilo se?
Stránky: 1