Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Priklad:
Vysetrete vzajemnou polohu roviny
a primky
, jestlize jsou dana jejich parametricka vyjadreni:

Parametricke vyjadreni roviny mi to tu strasne kazi a nevim co s nim mam pocit, kdyby byla zapsana obecne hned bych vedel... nejspis. Please help. :)
↑ numerosmg:
Ahoj,
Sám jsi to napsal, zkus teda upravit parametrické vyjádření roviny na obecnou rovnici roviny:) Respektive stačí ti normálový vektor
↑ Crashatorr:
No, ja prave nevim jak prevest parametricke vyjadreni roviny na obecne. :D
Zeby nejak dosazenim za jeden z parametru nejakeho bodu? Vubec nevim.
↑ numerosmg:
Vypiš si dva směrové vektory své roviny, vektorově je vynásob a získáš normálový vektor roviny:)
↑ Crashatorr:
Chapu dobre ze smerove vektory dostanu z
a
?
tzn:

↑ numerosmg:
Ano to je správně
↑ Crashatorr:
No, tak jsem narazil jeste na problem. Planoval jsem prevest primku i rovinu na obecne tvary a z obou rovnic udelat soustavu rovnic. Ovsem a) Problem je ze neznam
v rovnici roviny, ta mi vysla:
a druhy problem, primka v prostoru preci nema obecnou rovnici, jelikoz pri prevodu z parametrickeho tvaru rovnice na obecny dostanu rovnici
coz je rovnicí roviny. Nebo to nevadi a mohu je smele porovnavat?
Primka po prevodu mi vysla:
↑ numerosmg:
Pro přímku v prostoru neexistuje obecná rovnice jako pro rovinu, ale to nevadí. Potřebuješ dva vektory, směrový přímky a normálový roviny. Máš určit vzájemnou polohu roviny a přímky, tudíž jedná se ti o to jestli je rovina s přímkou: rovnoběžná nebo různoběžná. Tohle dokážeš určit pomocí těch 2 vektorů :)
↑ numerosmg:
Pokud chceš psát rovnici roviny, kterou mimochodem zatím nepotřebuješ, stačí ti normálový vektor, tak vemeš si bod z parametrického vyjádření a dosadíš do obecné rovnice.
Jinak normálový vektor který si určil není správně, zkus to přepočítat
↑ Crashatorr:
Aha! Diky :) Ja to akorat bral tak, ze jestli nejsou rovnobezne a nenalezi si, ze bych mel vypocitat i nejaky ten prusecik. Ale coz, v zadani to neni, tak to necham takhle. Dekuji. :)
e: a zkusim prepocitat
↑ numerosmg:
To záleží na zadání, pokud není napsané, v případě různoběžnosti urči průsečík, tak je to jen zbytečná práce, na druhou stranu není špatné si to procvičit:). Každopádně v testech se držet zadání
↑ Crashatorr:
Tam kde se melo odecitat jsem scital.
Takze, pokud jsem se zase neprepocital, by to melo vyjit:
x

ted to porovnam s vektorem primky
Jeden druhemu si nejsou nasobky, takze muzu rici ze jsou ruznobezne. Doufam ze ted je to spravne :)
edit: Jen jeste maly dotaz, kdyz v zadani pisou ze mam vysetrit vzajemnou polohu roviny
a primky
a naseldne mi daji rovnici roviny
. Rovina r je tedy to same co rovina
?
V jinych prikladech treba misto
pouzivaji
ikdyz mam rovnici 
Mam v tom trochu zmatek :D
↑ numerosmg:
Ano, vyšlo mi to stejně, jen si musíš uvědomit, že počítáš s normálovým vektorem a směrovým vektorem, to znamená, aby přímka a rovina byly rovnoběžné, musí být vektory navzájem kolmé, čili jejich skalární součin musí být nulový. A aby byly různoběžné tak jejich skalární součin musí být nenulový, takže nějaké násobky zde nehrají moc velkou roli:)