Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pepa je vášnivý sběratel modelů. V září má na svůj koníček vyhrazeno 850 Kč. Chce si pořídit co nejvíce autíček po 62 Kč a za zbytek nakoupit motorky po 53 Kč tak, aby mu nezbyla ani koruna. Kolik autíček si Pepa pořídí?
Omlouvám se za nicneříkající nadpis(předmět), ale nic lepšího mě nenapadlo.
Metoda pokus/omyl mě napadla, ale byl bych rád za nějaké lepší řešení.
Dále jsem přemýšlel (z nějakého důvodu) nad použitím největšího společného dělitelete/nejmenšího společného násobku, ale protože 53 je prvočíslo (a 32 taky- 2*32) zdálo se to jako nesmysl (a taky nic rozumného nevyšlo).
Ještě jsem přemýšlel nad dosazením do rovnice, ale k tomu bych potřeboval celkový počet prodaných modelů.
Děkuji za odpovědi.
Ahoj, když 850 vydělíš 62, vyjde ti 13 a zbytek 44, to nejde. Když vezmeš podíl 12 a zpátky ho vynásobíš 62, vyjde ti rozdíl 106, což už sedí. 12 autíček, 2motorky. :)
Ale tím jsem ti určitě nijak nepomohla... :D
↑ gadgetka:
Díky. Ale dojít k řešení není tak úplně problém. Spíš mě zajímalo zda by se to nedalo řešit nějak elegantněji (například tady to jde dost rychle, ale pokud by byla nějaká méně vhodná čísla...).
I když možná bude lepší to nekomplikovat a prostě to vydělit.
Takže pokud někoho nenapadá obecné řešení tak problém vyřešen.
↑ Hanis:
Díky.
To jsem v životě neslyšel, ale zkusil jsem google a vyšlo mi to :).
Nepočítám, že bych to v brzké době využil, ale rád jsem se naučil něco nového.
Vyšlo mi to takhle:
62x+53y=850
62x=850-53y
744=850-106
62x=744 /:62
x=12
53y=106 /:53
y=2
Možná by nebylo od věci to hodit do jiné kategorie, protože pod základní školu to zrovna nespadá, ale o tom ať rozhodne někdo jiný.