Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 04. 2013 20:56

Anna123456789
Zelenáč
Škola: Základní škola
Pozice: student
Reputace:   

Příma a Nepřímá úměrnost a Poměr

Ahoj potřebuju pomoct nevím jestli to je mnou ale nikdo mi nedokáže vysvětlit jak se dělá přímá a nepřímá úměrnost podle te stránky matweb jsem si přečetla o poměru a docela jsem to pochopila ale i tak mi to nejde dát do hlavy. Zítra píšu z matiky čtvrtletku a to tam bude a já prostě u přímé a nepřímě třeba u slovního příkladu nepoznám kde mám dát ty šipky dolů a nahoru

př.:  Huť denně vyprodukuje 384 tun litiny. Kolik se při tavení za den spálí koksu, jestliže se na 16 tun litiny spotřebuje 15 tun koksu?

A TO JÁ NECHÁPU JAK TO MÁM URČIT...

a problém s poměrem je tento. Když jsme se to učili tak se mi to zdálo lehké jenže problém nastal už po chvilce co učitelka diktovala co je to skutečnost,zmenšení a zvětšení už u toho jsem nechápala jak to mám určit a vpočíst a tady je příklad nějákeho příkladu s poměrem.

př.: Na plánu v měřítku 1:100 je šířka 12 cm. Jak široký je dům ?

A TADY JÁ NEVÍM JAK TO MÁM VYPOČÍTAT A URČIT ZMENŠENÍ NEBO JESTLI TO JE ZVĚTŠENÍ NEBO SKUTEČNOST....

prosím moc vás prosím poraďte mi je to moje nejdůležitější známka. Já a matika nejsme moc dobří kamarádi a tak se aspoň snažím s ní vycházet...
když tak moc děkuju...

#2 02. 04. 2013 21:03 — Editoval Praha505 (02. 04. 2013 21:04)

Praha505
Reputace:   

Re: Příma a Nepřímá úměrnost a Poměr

ahoj, tak prvně ta úměra. Mám lepší příklad. Jeden pomeranč stojí 10 kč. Kolik budou stát dva? Budou stát 20 kč. TOTO JE PŘÍMÁ ÚMĚRNOST

Sama umyješ nádobí za hodinu. Když ti ale pomůže sestra, tak za jak dlouho to umyješ?( pokud umejete stejně) za půl hodiny - tady se to zmenšuje -TOTO JE NEPŘÍMÁ UMĚRA. 

Zkus teď sama odvodit ten tvůj příklad a odůvodnit proč

Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

#3 02. 04. 2013 21:05

xstudentíkx
Škola: VŠE
Reputace:   26 

Ahoj myslím, že úloha by se dala řešit i "snadněji", ale vyřešíme jí nepřímou úměrností.

384 tun.........x tun koksu
16 tun.......... 15 tun koksu

Tak a teď si řekneš čím víc je tun, tak tím víc je koksu, když víš, že 16 tun má 15 tun koksu, tak logicky musí mít 384 tun více koksu než 16 tun.

Takže budeš počítat takto:

$\frac{384*15}{16}=360$ tun koksu

Za den se spálí 360 tun koksu. :) Přidej další úlohu, chce-to alespoň 1 na přímou a druhou na nepřímou, taky jsem s tím dřív měla problémy :)

Kouknu se i na poměr, ale chce to jedno po druhým :)

#4 02. 04. 2013 21:54

ProstěJá
Reputace:   

Přímá úměrnost - když zvýšíš (např. u kolegy výše) počet pomerančů, tak i jejich cena stoupá. Pokud stoupají obě veličiny (u pomerančů počet a cena), tak se jedná o přímou úměrnost. Stejně to funguje i když naopak veličiny se zmenšují ->

3 pomeranče stojí 60 kč, kolik stojí 1 pomeranč?

Opět jde o přímou úměrnost, jelikož s klesajícím počtem klesá i cena.

Nepřímá úměrnost - zde se jedna veličina zvětšuje a druhá změnšuje. Opět jak píše kolega nahoře - když umýváš nádobí sama (1 osoba), tak ho umyješ za x hodin. Pokud ho myješ nádobí se sestrou (2 osoby) a máte stejný výkon (pracujete stejně rychle), tak to přece umyjete za polovinu času - x/2.

Tím, že se jedna veličina zvýší se ta druhá snižuje.

Pro přímou úměrnost platí obecný vzorec $y=kx$, tedy $k=\frac{y}{x}$, kdy jsou x a y veličiny a k je koeficient převodu. Kdyby si tě ptala učitelka na její graf, tak je to přímka.

U nepřímé úměnosti platí obecný vzorec $y=\frac{k}{x}$, tedy $k=xy$ kdy jsou opět x a y veličiny a k je koeficient. Grafem je hyberbola.

#5 22. 04. 2014 20:23

monika123
Zelenáč
Škola: 15.z3
Reputace:   

ahoj vubec to nechapu mam tu přiklat že y=1o     a prazdnou tabulku neviš jak to mam doplnit?
                                                                x

#6 22. 04. 2014 21:14

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Ahoj, jestli jsem to dobře pochopila, tak máš zadáno $y=\frac{10}{x}$. Za x dosazuj libovolná čísla a dopočítávej y. Např. x=1, pak y=10; x=2, pak y=5; x=20, pak y=1/2...

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí