Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2014 12:05 — Editoval pajam (22. 04. 2014 13:01)

pajam
Zelenáč
Reputace:   

Spektrální teorie operátorů

Zdravím,
potřebovala bych pomoct s příkladem: Uvažujme operátor $T\in L(C[0,1])$, který je dán předpisem $Tf(x)=x^2*f(x)$. Určete normu operátoru, bodové spektrum, spektrum a zda je operátor kompaktní.

Došla jsem k tomu, že norma operátoru je 1.
Při výpočtu bodového spektra z rovnice $Tf(x)=\lambda f(x)$ tedy, že $\parallel Tf-\lambda f\parallel =0$, jsem došla k tomu, že bodové spektrum je prázdná množina. (snad je to správně)
Jenže teď nevím, jak zjistit spektrum operátoru. Jediné, co z normy vím, je, že $\sigma (T)\subset \{\lambda \in \mathbb{C},|\lambda |\le 1\}$.

Asi by se mělo dojít ke sporu s vlastnostmi spekter kompaktních operátorů a z toho, tedy říct, že operátor není kompaktní.

Díky za radu

#2 22. 04. 2014 19:55 — Editoval Bati (22. 04. 2014 19:56)

Bati
Reputace:   192 

Re: Spektrální teorie operátorů

Ahoj,
potřebuješ najít to spektrum, tedy hledáš $\lambda\in\mathbb{R}$, pro které operátor $(T-\lambda)f$ není na, tj. existuje $g\in C[0,1]$ tak, že rovnici $g(x)=((T-\lambda)f)(x)=(x^2-\lambda)f(x)$ nelze pro všechna $x\in[0,1]$ splnit. Např. volbou $g=1$ lze dojít k tomu, že $\sigma(T)=[0,1]$, z čehož rovnou plyne nekompaktnost $T$.

#3 22. 04. 2014 22:53

pajam
Zelenáč
Reputace:   

Re: Spektrální teorie operátorů

Díky, tušila jsem, že to bude ten realný interval [0,1], ale dokázala jsem jen, že jinde existuje inverze. Děkuji za pomoc.

Zápatí