Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, nějak jsem se zasekl nad touto úlohou a doufám, že mi to prosím vás vysvětlíte. Protože já to absolutně nechápu. :-(
Zadání:
Lahev s pitím stojí 50 Kč. Pití je o 40 Kč dražší než prázdná lahev. Kolik stojí samotná lahev.
Výsledek:
Láhev stojí 5 Kč.
↑ Martin21000:
Ahoj,
Sestav si rovnici kde si označíš cenu láhve jako x:

↑ Crashatorr:
To už vím, ale nechápu proč to tak je. Logicky by to mělo vycházet na 10 Kč. A pak když se to bere zpětně tak cena láhve vychází na 5 Kč a pití stojí 40 Kč což vychází na 45 Kč a ne 50.
↑ Martin21000:
Cena láhve = x
Cena pití = x+5
Z rovnice vyjde cena láhve 5 a cena pití 40+5=45, a dohromady láhev+pití=45+5=50

Podle rovnice to tak vychází ale logicky v té láhvi ( ta cena 45 Kč ) už je započtena cena láhve tak proč znova přičítat 5 Kč?
↑ Martin21000:
Není, počítáš cenu láhve a cenu pití, cena pití jako tekutiny bez láhve je 45 láhaev je 5 sečteš máš 50

↑ Crashatorr:
V tom případě by měli dát do zadání, že cena pití je o 45 dražší než prázdná láhev ne?
ahoj ↑ Martin21000:,
vezmi to jednoduše takto: Kdo si myslí, že lahev stojí 10 a pití 40, vlastně tvrdí, že 40 - 10 = 40 (pití má totiž být o 40 dražší než lahev). Aby tomu tak skutečně bylo, musí to být 45 a 5, protože dohromady to je 45 + 5 = 50 a rozdíl je 45 - 5 = 40.

↑ Eratosthenes:
Ahoj,
už to možná chápu líp ale ne úplně docela, jsem asi trocho víc natvrdlý :-D