Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2014 17:01

aladar
Reputace:   

Neparametricke vyjadrenie lin. variety

Zdravim, mam najst neparametricke rovnice variety

x = 1 + r
y = 2 - 3r
z = -1 +2r
u = 1

Problem mam prave s touto ulohou, lebo tam mam len jeden parameter. Pri ulohach, kde som mal viacero parametrov napr

x = 1 + 3t -r
y = t + r
z = 3 -r

Tu som to robil tak, ze som si vypisal partikularne riesenie teda (1,0,3) + <(3,1,0), (-1,1,-1)> , z cisel medzi ostrymi zatvorkami dal do matice

-1 1 -1 |0
3 1 0 |0

maticu upravil na horny trojuholnikovity tvar, cim som dostal

-1 1 -1 |0
0 4 -3 |0

z druheho riadku som prehodil cisla a vymenil znamienka, dosadil do prvej a dopocital x1, cim mi vyslo (-1, 3, 4). Tuto maticu som nasledne vynasobil partikularnym riesenim so zadania (1, 0, 3) a dostal vysleledok 11. Cize -x + 3y +4z = 11.

Problem s tou ulohou s jednym parametrom mam v tom, ze mam tam len jeden riadok matice, kedze partikularne riesenie je (1,2,-1,1) + <(1,-3,2,0)>. Cize

1 -3 2 0 | 0

A tu mam v jednom riadku 4 nezname, a cisla tu zrejme len tak prehodit nemozem. A s tymto mam problem ako sa dopracovat k rieseniu. Dakujem za odpovede.

#2 27. 04. 2014 10:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Neparametricke vyjadrenie lin. variety

Zdravím,

jelikož jsem byla včera přes PM vyzvána k podívání se na téma (odvolala jsem se, že otevřené téma je lépe viditelné pro kolegy), zatím žádný pohyb v tématu nevidím (tak budu doufat, že se někdo z kolegů zmůže na spravedlivou kritiku).

Dívám se na to z pohledu analytické geometrie: parametrická rovnice pro přímku v rovině obsahuje jeden parametr (tedy o jeden méně, než dimenze prostoru), mohu převést na jednoznačné neparametrické vyjádření přímky. Obdobně 2 parametry v parametrické rovnice roviny v prostoru - viz Tvůj příklad: 

x = 1 + 3t -r
y = t + r
z = 3 -r

Pokud budu mít v prostoru zadanou přímku, mám jeden parametr, nepřevedu na jednu neparametrickou rovnici vyjadřující přímku v prostoru, ale součtem rovnic po dvojicích převedu na vyjádření přímky jako průniku 2 rovin. Aktuálně máme prostor dimenze 4 (tedy nadrovinu), parametr jen jeden, odstranění parametru mohu provést součtem rovnic po dvojicích, čímž nakonec zadám rovinu v prostoru jako průsečík nadrovin:   

x = 1 + r
y = 2 - 3r
z = -1 +2r
u = 1

dostanu: 3x+y=5, -2x+z=-3, u=1 (pokud jsem zvládla násobení a  sčítání). "vyjádření stejného objektu" by bylo i v případě, pokud bych ke sčítání zvolila jiné dvojice rovnic.

Zkus to tak promyslet, přidat materiál, ze kterého je teorie, + doufám v kritiku. Děkuji.

Zápatí