Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, prosim vas viete ma nejako naviest na tuto ulohu?
Vypočítajte povrch časti Zeme, ktorý videl kozmonaut Vladimír Remek z paluby kozmickej lode z výšky h = 350 km nad Zemou.
moja uvaha: som si to nakreslila a teda polomer gule je 6378km, len to h je vlastne v ktorej casti a ked mam vypocitat povrch zeme, ktoru vidi kozmonaut, tak to vlastne pocitam gulovy pas?
dakujem pekne
Ahoj ↑ Petra2014:,
počítaš guľový vrchlík. Nakresli si to "v reze": kružnica k (zemeguľa), bod R nad ňou, spojiť ho so stredom S kružnice k (stredom Zeme); dĺžka tejto úsečky bude r+h, kde r je polomer Zeme (napríklad tá hodnota, ktorú udávaš). Z bodu R dotyčnice ku kružnici, jeden z dvoch dotykových bodov označ T, druhý T'. Dotyčnice sú kolmé na príslušný polomer (vyznač). Spoj TT'. Trojuholník STR je pravouhlý s pravým uhlom pri vrchole T a je v ňom vyznačená aj výška z bodu T. Použitím Euklidovej vety o odvesne dostávaš rovnosť
, z ktorej si môžeš vypočítať v (výšku guľového odseku, o ktorý sa jedná, teda ktorý prislúcha skúmanému vrchlíku). Ďalej už budeš vedieť?
Už se to tu řešilo: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3484
↑ Arabela:
dakujem obom velmi pekne :)
ano dalej uz viem, vyslo mi cca 13 mil, km2 :) snad to je realne :)