Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nevím si radys příkladem: Mám obvod viz. obrázek, mam urcit náboje a napětí na jednotlivých kondenzátorech. Vím, že Q=C*U, potřebuji na to ještě nějaký vzorec? A dále netuším jak se rozdělí napětí zdroje do větví (paralelně zapojených kondenzátorů). Jinak U=1V a C=2 pikoF pro všechy stejné. Díky za jakoukoliv smysluplnou radu :-)
martin22 napsal(a):
... potřebuji na to ještě nějaký vzorec?
Paralelní zapojení: C = C1 + C2 + ... + Cn
Sériové zapojení: 1/C = 1/C1 + 1/C2 + ... + 1/Cn
martin22 napsal(a):
A dále netuším jak se rozdělí napětí zdroje do větví (paralelně zapojených kondenzátorů).
Nijak, na všech paralelních větvích bude stejné napětí.
↑ Jj:
Pokud říkáte, že napětí je na všech větvích stejný, tím pádem by kapacity na všech kondenzátorech byly totožné (protože c1=c2=c3=c4=c5=c6=2pikoF.). a vlastně i napětí (U=Q/C). Ten vzorec na celkovou kapacitu v seriovym i paralelnim nepotrebuji, kapacity mam zadane..
↑ martin22:
Takže myslím, že
na těchto je shodné napětí
na těchto je shodné napětí (jiné než výše)
A kapacity
jsou zapojeny sériově.
↑ Jj:
Zdravím, to co píšete je pravda, ale neodpovídá na zadání. Mám určit náboje a napětí na všech kondenzátorech. Vy jste nahradil každou větev na sériový zapojení, takže když uděláte z C2 a C3 jeden větší kondenzátor a to samé s C4, C5 a C6, Jak potom budete pracovat s jednotlivými kondenzátory?? Q = C*U, kapacitu mam na vsech stejnou a napeti pokud se nemeni na zadnych z kondenzatoru, tak jenom dosadim, ale myslim, ze to tak trivialni priklad nebude..
↑ martin22:
Nedpovídal jsem na zadání, odpovídal jsem na Váš názor, že nepotřebujete vzorce pro celkovou kapacitu v různých zapojeních. Spíše jsem předpokládal Vaši snahu to dopočítat.