Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěla by jsem Vás poprosit při pomoci rozkladu relace ekvivalence na třídy. Mám dva příklady, ve kterých ten rozklad nevidím.
Děkuji za jakoukoliv pomoc.
1. Dokažde že relace R definovaná v množine zlomků předpism
, kde
a
.
Podmínky pro ekvivalenci jsem dokázala, ale jak na rozklad, tak to teda doopravdy netuším.
2. V množině všech celých čísel
je relace R definována takto:
.
Opět i zde jsem dokázala určit, že se jedna o relaci ekvivaleci, ale jak na rozklad, tak to taktéž netuším.
↑ Pav.Got.:
1) v jednej triede su vsetky take zlomky, ktore maju rovnaku hodnotu a ako kanonickeho reprezentanta mozes brat zlomok v zakladnom tvare.
t.j.
a oba su v relacii s
- ten je v zakladnom tvare, tak ho mozes brat ako reprezentanta.
v 2) skus porozmyslat - kolko je tych tried? Resp. skus si napisat co najviac cisel co je v relacii s
a potom by si mala vidiet o co sa jedna.
Ahoj ↑ Pav.Got.:,
Co ti nie je jasne?
Uvedomelila si si, ze relacia ekvivalencii na A vytvori klasy ekvivalencie, ktore su disjonktne ( cize bez spolocnych prvkov) a ich unia da cele A
(inac povedane je to " partition " mnoziny A).
Kazda z tychto klas je vytvorena vsetkymi prvkamy mnoziny A, ktore su medzi sebou ekvivalentne.
Napr. Pre tvoju prvu relaciu, mas v kazdej klase su prvky co daju rovnake zlomky, z celym citatelom a nenulovym menovatelom.
Rozklad mnoziny ZxZ su vsetky klasy takychto prvkov.
A skus vyjadrit aj situaciu pre druhu relaciu...
↑ Pav.Got.:
poradit som ti uz pre pripad 2) poradil - a pre pripad 1) som ti napisal uplne riesenie
je teda mozne, ze ti vobec nie je jasne co ta trieda ekvivalencii znamena - tak skus napisat aku ste mali definiciu a skus napisat ze co to podla teba znamena, resp. predstavuje a uvidime ako sa da pohnut dalej
↑ vanok:
Můj problém je v tom, že jak to mam napsané obecně, tak si to nedokažu představit jak to mý být. Jak je to konkretněji,tak to jde hnedka :(
Takže pro první případ je odpoveď: V každé třídě rozkladu jsou takové prvky, které dají rovnost zlomku s celym citatelem a nenulovým jmenovatelem. Rozklad množiny ZxZ jsou všechny třídy takových prvků.
Pro druhý případ: to vubec nevim.
, co toto znamena?
m, n ked kazde z nich vvydelis 3 mi, ake mozes mat zvysky? Co potom mozes povedat ked mRn, ( ich zvyskoch po deleni?)
↑ Pav.Got.:
pro ten druhy případ me napadlo toto:
Celkem budou 3 třídy rozkladu .. první trida: zbytek 0 po dělení 3 , druhá třída: zbytek 1 po dělení trema, třetí třída: zbytek 2 po dělení třema
Tak vidis, si rozdelila Z na tri casti.
↑ Pav.Got.:,
Som rad, ze ti to pomohlo.