FArmář pěstuje zelé vždy v jednom čtvercovém záhonu. Tento rok obsahuje jeho čtvercový záhon o 23 hlávek zelí více nez v roce lonskem. Kolik hlávek zelí pěstuje letos ?
Experimentem a geometricky sme schopní názorne zakreslit a prijit k vysledku :)
algebraicky taky :) : X na 2 - y na 2 =23 , řešením 12,11
Co když ale nastane otázka kolik celkem za 20 let ? Může mi někdo prosím poradit nb ukázat.
Děkuji :)
↑ pajuska79:
Připadá mi, že k vývoji situace v následujících 20-ti letech máme málo podkladů. :-)
↑ Rumburak: MYslím si to též, ale profesor tvrdí, žeto je zajímává otázka na kterou by jsme měli umět reagovat ..
↑ pajuska79:
V tom má částečně pravdu. I konstatování, že není dost podkladů, je reakce.

↑ pajuska79:
Jediná možnost, která mi vychází, je, že letos pěstuje 144 hlávek ve čtverci 12x12.

↑ pajuska79:
Třeba:
První rok 1 zelí
Druhý rok 4 zelí
Třetí rok 9 zelí
.
.
.
Dvacatý rok 400 zelí
Celkem za 20 let 1+4+9+16+25+36+..........+400 = 2701 hlávek zelí
ahojte,
řešení ↑ marnes: uvedla už ↑ pajuska79: (letos záhon 12 x 12, loni 11 x 11). Na rigorózní odpověď, kolik vypěstuje za 20 let, máme samozřejmě málo informací ↑ Rumburak:, protože nikde není řečeno, jak (a zda vůbec) hodlá farmář ve své bohulibé pěstitelské činnosti pokračovat. Ale docela zajímavá otázka je to v případě, doplníme-li, že v dalších letech hodlá záhon rozšiřovat stejně:-) Učitel byl možná zvědavý, zda někoho napadne úlohu takto nějak dotvořit.
↑ Eratosthenes: velmi zajímavé :) .. v případě, že etdy bude nadále rožširovat stejněým způsobem záhonem co bude za 20 let ? Napadá někoho něco ? Přes Fibonacciho posloupnoust by to nešlo ? Tomuto tématu moc nerozumím, jen mě to napadlo ..

↑ Eratosthenes:
Odpovídal jsem na otázku
Kolik hlávek zelí pěstuje letos ?
kde odpověď jsem do mého příspěvku nenašel.
Navíc mi připadá ze zadání, že v této činnosti pokračovat hodlá stejným způsobem, pokud bychom chtěli znát počet hlávek za 20 let. Ale to je můj názor.