Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mam problem s jednim druhem prikladu....:(
Vypocitej inflexni body, intervaly konvexnosti a konkavnosti fce, f(x): e na minus 2x * x
urcila jsem si prvni derivaci pomoci vzorce pro derivaci soucinu f'(x)= -2 e na minus 2x * x + 1*e na minus 2x
ted si musim urcit druhou derivaci f''(x) a proste mi tam to e vadi.. nevim jak to zderivovat..
potrebuji pochopit jak se to derivuje, vysledek mam, ale postup chybii..:(
dekuju za pomoc
↑ petulkacip:zkus si třeba z první derivace vytknout e^-2x a pak to derivovat opět jako součin
↑ petulkacip:
Derivace je spíš taková dost mechanická záležitost, pokud nechceš (nebo ještě nejsi zběhlý v úpravách), tak to můžeš rovnou derivovat, jak to je.
Dál asi není žádný problém, ne?
Nebo vytknutím co psal/a před nějakou dobou ↑ jendula11:.
Tedy pokud jsem se někde neupsal, mne osobně by přišlo jednodušší rovnou derivovat, ale je to jedno .)
PS: jendula11 mne určitě opraví, jestli jsem to tam nevytkl špatně, thx ;)
↑ jendula11:
super, dekuju..:)
mohl bys mrknout, v cem mam teda chybu, prosim?
f'(x)= e^-2x(-2x+1)
f''(x)= -2e^-2x*(-2x+1)+e^-2x*(-2)=4xe^-2x -2^2x - 2^2x
a to mi nesedi s tim co mi tu vypocitali moji chytrejsi kolegoveee..:(
chjoo..:(
↑ O.o:
jj, to jsem zvladla...
ale potom jsem to asi nekde popletla...:( viz vyse....
↑ petulkacip:
Za znakem "=" ti vypadli všechny exponenciály, nevím kam utekly, ale děvčata by se měla naučit chovat a pěkně se vrátit ;).
EDIT:
Pokud jsem se v tom zápise někde nepřehlédl, další úpravu nechám na tobě ;)
PS: Děkuji jendule11 .)
PPS: Třetí téma a potřetí doporučuji používat pro kontrolu derivací MAW, začínám se opakovat, to je tou hodinou -)
↑ O.o:
takze to moji kolegove meli spatne... a ja nakonec dobre, to se stalo poprve...
takze f''(x)= 2e^-2x(2x-2)
??
dekuju moc za pomoc!!!!
↑ petulkacip:
Místo 2 bych vytkl rovnou 4, vypadá to snad správně, ale člověk se snadno ztratí při derivování v texu, tak bych doropučoval zkontrolovat pomocí MAWu, to už nebude takový problém, stačí záložka Diferenciální počet a zadat funkci: (-2*(exp(-2*x)))*(-2*x+1)
Stránky: 1