Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, resim nasledujici soustavu rovnic se tremi promennymi (pomoci Gauss-eliminace) a vyslo mi:
x = 0
y = 7
z = -3/2
Zde je, jak jsem k tomu prisel:
Kdyz jsem si vsak tuto rovnici zadal do online kalkulatoru pro overeni vysledku, vyslo mi nasledujici:
Jake je tedy spravne reseni teto soustavy?
Diky

↑ radekk:
Zdravím,
to nekonečno ve výsledcích mi nějak nesedí.
Každopádně Vaše řešení není správné, stačí udělat zkoušku. U úprav matice se mi zdá chyba u třetí matice v pořadí. Neodečetl jste náhodou od prvního řádku ten druhý? Měl jste spíš od druhého řádku odečíst první, vyjdou tam pak jiná znaménka. Dál jsem to nekontroloval.
EDIT: Vlastně ty znaménka výsledek neovlivní, stačí řádek vynásobit mínus jedničkou. Ale našel jsem chybu dál. U šesté matice jste zapomněl vynásobit jeden člen (-2x3).
Dobrý den,
ano, odečel jsem "první" - "druhý". Potřeboval jsem totiž dostat na první pozici druhého řádku 0 (což se tedy stane "první - druhý" i "druhý - první") - jak pak ale poznám, co od čeho správně odečíst?
EDIT: Děkuji, už to vidím. Tak teď mi teda vyšlo, že 0x = 6, čili celá soustava v tomto okamžiku nemá řešení?
↑ radekk:
Je to tak, vyšlo mi to stejně