Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, narazil jsem ve výpočtech pohybových rovnic na pružinu a nevím jak si ji správně matematicky představit. Mohli by jste mi poradit s vyjádřením kinetické energie ?
Zadání:
Odvoďte krok po kroku pohybovou rovnici pomocí Lagrangeových rovnic II. druhu pro uspořádání hmoty na pružině podle obrázku.
ještě mám zadanou potenciální energii pružiny
kde
je rozdíl délky od uvolněného stavu
a
je tuhost pružiny.
Uspořádaná hmota je v tomto případě jak koule vpravo tak vozík vlevo ?
Co přesně myslíš "uspořádaná hmota"??
Zaprvé si uvědom, kolik má soustava stupňů volnosti (dva)
Obrázek ti naznačuje, ať za souřadnice zvolíš xM a xm.
Kinetická energie není nic jiného než součet kinetických energií obou těchto bodů (vozík a koule)
Potenciální energie je potom pouze potenciální energie té pružiny. Tu se ti podařilo vyjádřit pomocí xm a Xm?? (délku v nezatíženém stavu si označ jak chceš, na obrázku není)
Pojem "uspořádaná hmota" je mi zcela neznámý. Předpokládám že to bude m(koule) a M(vozíku). Ale opět spíše typ, jsem v tomto zelenáč.
Potenciální energii obou těles bych viděl jako:
protože nejsou nijak závislé na ose Y (pohyb jen v ose X).
a U pružiny mám zadané jako:
a to se mám pokusit vyjádřit pomocí
a
?
Ne ta potemciální energie je mg*0. To co píšeš by vedlo ke stejnému výsledku ale je to zbytečné.
Ano to se pokus vyjádřit pomocí Xm a XM jak jinak by si dohromady dal tu rovnici
Já ti to řikám po několikáté - prostuduj teorii jinak počítáš něco ani nevíš co
1. Zvolíš souřadnice (v našem případě Xm a XM, u kyvadla to bylo fí, u tělesa v homogenním poli to bylo x a y)
2. Pomocí nich vyjídříš pohybovou a potenciální energii
3. Dosadíš do L. rovnice
Dokážu si vyjádřit kinetickou bez pružiny:

Vyjádření s pružinou bych viděl takto:
takže po dosazení do kinetické
kde 
To jsem posbíral nápady z materiálů co jsem našel různě na netu. Teorii ze školy k tomu nemám žádnou, do toho předmětu to normálně nepatří ale udělali zpestření.
NE!.
To prvni je spravne nic dalsiho tam nedosazuj to je mimo postup co ksem psal.
Pokud by si tuto problematiku chtel pochopit lepe, tak ti muzu poslat celkem hromadu materialu k tomu. Podle me toto intuitivni hadani vysledku bez teorie ti nic neda.
Ne
Ty tam motáš l jakožto souřadnici (kterou sis zvolil) a l jako konstantu.
Mělo by to být takto
Souřadnice:
xM a xm
Rychlosti
,
Energie kinetická
Potenciální Energie tak jak jsme jí napsali
A jelikož soustava má DVA stupně volnosti, tak musím ve výsledku dostat DVĚ rovnice!
První dostanu jakožto
a druhou
Tak to zkus ještě jednou
Skoro, neumíš umocňovat na druhou. Tam kde máš v konečných rovnicích poloviny tak tam být nemají. Jinak je to sice jedno, ale umocňovat tu závorku nadruhou je nepřehledné, lepší je to derivovat jako složenou funkci ušetříš si tím čas
↑ Rommik:
Z toho obrázku není jasné, co vůbec f(t) je, já si ani nevšim že tam něco takovýho je. Jinak jestli je to síla, tak ano, ta se tam nějak započítat musí.
Jenže pokud na to působí vnější síla, tak se nezachovává energie, tudíž Lagrangeovy rovnice v tom tvaru v jakém sme je používali nám sou k ničemu.
Možná by šlo vyjádřit disipační funkci a počítat s takto upravenou rovnicí, ale na to se kdyžtak kouknu zítra, a navíc mi to přijde celkem obtížné, na to že herkuless to má jen jako takovou zajímavost ke které prý nemají ani materiály.
Ale nevím jestli má cenu o tom polemizovat, pokud neznáme slovní zadání úlohy.
(jinak můj názor je, že úloha by se lépe řešila klasickým přístupem, nikoli pomocí lagrangianu, ale tak když to chtějí tak co se dá dělat)