Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám válec rotující s obvodovou rychlostí v aniž by vůči zemi konal posuvný pohyb a pustím ho na zem. Jakou rychlostí se po nějaké době začne pohybovat jeho těžiště vzhledem k zemi (f>0, rameno valivého odporu je 0)? Řešil jsem to pře energii:
,
a
, kde W je práce vykonaná třecí silou. W=Fs, kde
, třecí síla je konstantní až do okamžiku, kdy se obvodová rychlost válce rovná rychlosti, se kterou se pohybuje jeho těžiště, potom klesne na nulu. Ze druhé impulsové věty se vyjádří úhlové zrychlení:
, čas, po který válec zrychluje je
a to se dosadí do
, kde s je ta dráha, na které působí třecí síla. Když se to všechno dosadí do
, vyjde mi, že
. Je tenhle postup OK? Díky :)
Čau
Ne není to OK je tam chyba.
Ty říkáš, že 
to ale není pravda.
Ten válec rotuje a posouvá zároveň tudíž co se týče uražené dráhy tak zrychlení válce bude jiné než epsilon*R
mělo by být
kde a je zrychlení těžiště válce.
Hint:
To je úplně jedno co to je ale vyšlo ti to špatně, já ti napsal jak to má být. Prostě to "s" v tom vztahu pro práci W=Fs je právě to s o které se posune těžiště a mělo by to vyjít trošku jinak. Jak říkám počítal sem to tvým postupem i přes síly a výsledky se shodují..