Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, neviem si poradiť s týmto príkladom: Hádžeme 5-krát kockou. Aká ja pravdepodobnosť, že aspoň raz padne šestka. Takže to znamená, že môže padnúť 1 alebo 2 alebo 3 alebo 4 alebo 5 alebo 6-krát. A ja musím sčítať 5-krát 1/6 a odčítať javy, ktoré tam už mám započítané, ale ja neviem ako ich odčítať, keďže tu mám 5 hodov kockou.
↑ Vašek:
no takže spravila som to takto: najprv som si spravila, že hodíme 5-krát šestku a keďže môžme hádzať iba 5-krát, tak je to iba raz, ďalej som si dala, že hodíme 4-krát šestku a nejaké iné číslo a keďže, tam už môžme dosádzať čísla len 1 až 5 a môžme to obmieňať len 5-krát, tak je to 25, ďalej sme mohli hodiť 3-krát šestku a zvyšné dve čísla sme si mohli dať len od 1 až 5 a obidve tieto čísla sme mohli zamieňať 25-krát, no a ja som od toho odčítala 9x5, lebo som si tie čísla vypísala a bolo ich 9 a mohli to byť len čísla od 1 až 5, takže som si dala: (5x5x5)-(9x5), no a takto som postupovala až do konca, čo som spravila zle? alebo nie je na to jednoduchší systém? to s tým, keď hádžem 2-krát kockou chápem, ale keď hádžem 3 až viackrát kockou, tak to neviem odčítať, lebo keby som to odčítala, tak by som nemohla náhodou odčítať aj to čo bolo
?
Shodneme se na tom, že máš 6^5 možností, jak ti dopadne 5 kostek (když záleží na pořadí)
Jestli chceš sčítat pravděpodobnosti, tak si řekneš:
kolik je možností, že mi padnou samé 6 (tedy 5x6) 1
kolik... 4x6 - padne ti 4x6 a jednou 1-5 na jedné z 5ti pozic, takže možností, aby ti padly 4x6 je 25
kolik... 3x6 - 3x6 a k tomu 2x 1-5, možností, jak poskládáš 2 pozice do 5ti pozic je 10. Možností, jaké na nich budou hodnoty jsou 5x5=25, takže celkem 250 možností, jak ti padnou 3x6
kolik... 2x6, stejně jako minule možností poskládat 3 pozice do 5ti pozic je 10 a možností, jaká na nich budou čísla je 5x5x5=125, celkem 1250 možností.
kolik... 1x6, tady máš 5 možností, jak poskládat pozice a 5x5x5x5 možností, jak ti dopadnou ne šestky, celkem tedy 5^5=3125 možností.
Když tyto možnosti sečteš 
Vyjde ti, že máš šanci 0,6 že po 5 hodech kostkou ti padne alespoň 1x6
Já bych ale postup obrátil, tedy spočítal kolik je možností, že ti 6ka nepadne ani jednou.
Po 1. hodu je to 5/6, z těch 5/6 spočítáš 5/6 a vyjde ti, jaká je šance, že ti ve 2 hodech nepadne 6ka, tohle spočítáš pro 5 a odečtš od 1
Jednodušší, viď?