Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtel bych si v hlave ujasnit jednu vec a budu rad, kdyz mi pomuzete, děkuji
Cantorova věta říká : Je-li fce spojitá na <a,b> => je stejnoměrně spojitá na <a,b>
Zkusim proti příklad :
vezmu fci f(x) = 1/x D(f) = R\{0}
zúžím ji na interval třeba I = < 0,1; 1 > pak si ale myslí, že fce je spojitá na I, ale není stejnoměrne...pak by ale daná věta byla nepravdivá nebo? děkuji

Proč by neměla být stejnoměrně spojitá na [0,1; 1]?
↑ BrozekP:
vzdyt je jedno jestli na [0,1;1] nebo (0, oo)
důkaz : Ukážu, že fce je spojitá, ale není stejnomerne
Že je spojitá je jasné, zvolím si 2 posloupnosti {x_n}= 1/n {x_n'}= 1/2na interval třeba (0,oo)
jistá věta říká, že když exituje epsilon >0, tak že pro všechna delta>0 exitují posloupnosti{x_n} a {x_n'}, pro které platí |x_n' - x_n |< delta ale |f(x_n') - f(x_n)|>=epsilon
tato říká, že f není na množine stejnomerne spojitá
takže moje posloupnosti : |1/2n - 1/n|= 1/2n ----->0 , ale |2n - n|= n -----> oo což jsem chteli dokázat, že není stejnoměrne spojitá

Ale bavíme se o intervalu [0,1; 1], ty posloupnosti musí být z něj. 1/n nebo 1/(2n) jsou vždy od určitého n menší než 0,1.
↑ BrozekP:
dobře, uznávám tady ty posloupnosti nelze použít, ale co kdyby ten interval byl (0, 10) nebo (0, oo) ?

Pak to není interval ve tvaru [a,b], pro který má věta platit.
↑ BrozekP:
ok, tím jsi mi asi odpovedel
chápu to tedy tak, že nikdy nejde najít posloupnosti, ktere by splnovaly předpoklad, že by patřili do uzavřeného intervalu a zároven vyvraceli pravdivost vety
to znamená, že nejde vyvrátit pravdivost vety

Pravdivost věty nejde vyvrátit, je dokázána. To by musela být chyba v důkazu.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cantor_Heineho_v%C4%9Bta
↑ Elijen:
ne a ani mne nenapada, jak by to mohlo vyplyvat z predchoziho :(
Ja to beru tak, ze stejnomerna je silnejsi podminka. Funkce musi byt jeste trosku hezci nez jenom spojita aby se daly dokazat nejake vety, ktere na te silnejsi podmince stoji. Ale zas to neni tak brutalni podminka jako spojitost na uzavrenem intervalu.
Spíš slabší podmínka, ne? Funkce nemusí být úplně spojitá, ale (dle definice) stačí aby pro libovolné dva body intervalu byly jejich obrazy dostatčně blízko. Takže například 1/x není spojitá na R, ale je na R stejnosměrně spojitá.
↑ Elijen:
obrácene 1/X je spojitá, ale není stejnosmerne na Definicnim oboru.
K stejno. spojitosti predstav si takový malý obdélníček, kterým projíždíš po celé fci...fixní je zde epsilon, tedy výška toho obdélníčku, no a když projízdis tu tvojí fci, tak ti ta fce nikdy nesmí ujet z šířky toho tvého obdélníčku... asi to nechápeš... důkaz místo slov je tu i Lipschitsovskost...
V tom případě jste ale vyvrátili Heine-Cantorovu větu, nebo tomu vůbec nerozumim :))
Ginco napsal(a):
Cantorova věta říká : Je-li fce spojitá na <a,b> => je stejnoměrně spojitá na <a,b>
http://matematika.cuni.cz/dl/analyza/animace/k0021/spojitost/spojitost.html napsal(a):
Funkce y=exp(x) není stejnoměrně spojitá na reálné ose, protože utíká příliš rychle k nekonečnu a my tak k fixnímu epsilon dostáváme stále menší a menší dela až se delta ztratí na nulu.
Tyhle tvrzení si podle mě odporují ... já teda věřim spíš Heinemu a Cantorovi ^^
1/x neni na R spojita. Vzdyt treba v nule ani neni definovana....
Ta 1/x je zrovna blbej příklad, protože ta podle mě neni ani spojitá ani stejnoměrně spojitá ... stačí si vzít jeden bod větší jak nula a druhý menší.
Ale co ta exponenciela?? Ta je na tuty spojitá na R a tudíž by podle Heine-Cantora měla být i stejnosměrně spojítá ... buď mi unikají předpoklady nebo někdo lže :)
edit: Autorovo pozorování, že se delta ztratí na nulu, při pohledu ná pár desetiných míst mi nepřijde korektní.
Podle te vety je stejnomerne spojita na kazdem uzavrenem podintervalu mnoziny R. O stejnomerne spojitosti na R podle teto vety nemuzeme nic soudit.
Elijen napsal(a):
edit: Autorovo pozorování, že se delta ztratí na nulu, při pohledu ná pár desetiných míst mi nepřijde korektní.
Toje sice pravda, ale tady bych rekl, ze se autor snazil naucne popularni formou vyslovit neco, co by v pripade potreby umel dokazat v plne obecnosti a za dodrzeni beznych pravidel pro dokazovani vyroku.
Taky tam je treba zvlastni, ze z toho obdelnicku co beha po funkci kosinus ten graf v nekterych bodech vybiha spodkem a vrskem, i kdyz autor tvrdi opak ....
↑ kaja.marik:
Pokud je funkce stejnosměrně spojitá na KAŽDÉM uzavřeném podintervalu R, pak je stejnosměrně spojitá na R (jsou to ekvivalentní výroky).
Za krajní body intervalu si můžeš totiž vzít libovolně vzdálená čísla.
Jeden z autorů je shodou okolností můj cvičící, tak se ho na to skusím zeptat :)

Elijen napsal(a):
Pokud je funkce stejnosměrně spojitá na KAŽDÉM uzavřeném podintervalu R, pak je stejnosměrně spojitá na R (jsou to ekvivalentní výroky).
Můžeš to nějak dokázat?
Můžete někdo uvést příklad funkce,která je stejnoměrně spojitá,ale není spojitá? Může to být třeba fce
f(x)=3 pro
a
f(x)=3.01 pro
na intervalu <1;3>
???

Pokud je funkce stejnoměrně spojitá, pak je spojitá. Funkce, kterou uvádíš, není stejnoměrně spojitá (ani spojitá).
BrozekP napsal(a):
Pokud je funkce stejnoměrně spojitá, pak je spojitá. Funkce, kterou uvádíš není stejnoměrně spojitá (ani spojitá).
čili to co jsi napsal není pravda, pokud to nenasal blbě Ginco