Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hadzeme kockou tak dlho, kym nepadne 6. Aka je pravdepodobnost, ze budeme musiet hodit najmenej 4krat?
Pocital som to pomocou Bernoulliho schemy a vychadza mi to 0,386. Spravny vysledok je 0,401878...neviem kde som urobil chybu, mohol by mi prosim niekto pomoct??
↑ filip2626: Na clověka, který vymyslel tuto úlohu, bych nejraději poslal Ligu na ochranu zvířat.
↑ filip2626:Pouzivaj vlastny rozum a nie nejake schemy. Zisti pravdepodobnost toho, ze 6 padne v prvom hode, potom v druhom, potom v tretom. Dalej je to uz asi jasne, nie?
↑ vlado_bb: ani nie?? Vsak P v prvom hode je 1/6 v druhom tiez aj v tretom aj v stvrtom....
↑ filip2626:V prvom je to 1/6, to mas pravdu, ale pravdepodobnost toho, ze padne prave v druhom, uz nie je 1/6, rozmyslaj a zistis preco.
↑ vlado_bb: neviem ako to myslis, ked ma padnut prave v druhom hode tak je to predsa 5/36..ale neviem ako to suviisi s tym prikladom...
↑ filip2626:Ak ma 6 padnut v aspon stvrtom hode, znamena to, ze nesmie padnut v prvom, v druhom, ani tretom. Pravdepodobnost prvych dvoch udalosti mas spravne, este pravdepodobnost padnutia 6 v PRAVE tretom hode.
filip2626 napsal(a):
Hadzeme kockou tak dlho, kym nepadne 6. Aka je pravdepodobnost, ze budeme musiet hodit najmenej 4krat?
Pocital som to pomocou Bernoulliho schemy a vychadza mi to 0,386. Spravny vysledok je 0,401878...
To je pravděpodobnost, že budeme házet aspoň 6krát!
V prvom hode sanca ze padne 6 je 1/6 a v druhom je 5/36? To je blbost nie? Ved 5/36 je menej ako 1/6 a ako mozem po dvoch hodoch mat mensiu pravdepodobnost hodit sestku ako po jednom?
Ja by som povedal ze pri prvom hode je to 1/6 , pri druhom 2/6 pri tretom 3/6 pri stvrtom 4/6 pri piatom 5/6 a pri siestom 6/6.
↑ Makakpo:
To, co se snažíš počítat je, že 6 padne v 1. nebo 2., atd. Počítáš to blbě, protože říkáš, že když hodíme 6x, tak určitě padně aspoň 1 šestka, ta však nemusí padnout nikdy. Navíc tohle vůbec počítat nechceme, my chceme vědět jaká je pst., že 6 padne v i-tém hodu a zároveň nepadne v předcházejícíh.
↑ Jj:
To taky není myšleno jako řešení dotazu, to je jen reakce na dohady, které tu vzešly.
Pokud jde o stanovení pravděpodobnosti, že budeme muset hodit nejméně 4-krát
(což znamená, že počet hodů může být 4 nebo 5 nebo 6 nebo 7 nebo .... ) pak, pokud se nepletu, bude
.
Takže bych řekl, že autorem dotazu uváděná pravděpodobnost 0.401878 není správná. To je
podle mě pravděpodobnost, že počet hodů bude nejméně 6:
,
což už taky dávno uvedl i kolega ↑ pf:.