Mám příklad, se kterým si nevím rady:
Určete poločas reakce rozkladu ethanu na methylové radikály při teplotě 700°C, jestliže rychlostní konstanta je 5,46.10^-4.
Pak další příklad spočívá v tom, že mám zadanou teplotu (438°C), rychlostní konstantu(2,48.10^-4) reakce a mám zjistit, za jak dlouho bude mít molární poměr hodnotu 1. rovnici mám: 
Díky moc!
↑ egecko: Zdravím.
Je nezbytné znát celkový řád reakce. Kdybyste napsal k těm konstantám jednotky, bylo by to fajn.
↑ houbar: Doslovné znění z učebnice je takovéto:
Určete poločas reakce rozkladu ethanu na methylové radikály při teplotě 700°C, jestliže rychlostní konstanta je 5,46.10-4 s-1.
a: Tepelným rozkladem cyklobutanu vzniká ethylen podle rovnice: C4H8 -> 2 CH2=CH2
Při teplotě 438°C je rychlostní konstanta 2,48.10-4 s-1. Za jakou dobu dosáhne molární poměr ethylenu k cyklobutanu hodnoty rovné 1?
Vzhledem k rozměru rychlostní konstanty můžemerříct, že je reakce prvního řádu. Pak už jenom znát (nebo si odvodit) integrovanou rychlostní rovnici prvního řádu. Do ní pak dosadime, že nás zajímá, kdy bude koncentrace reaktantu polovina vůči začátku. Vyjde nám vztah pro poločas rozpadu.