Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2014 22:22

hurryfox
Zelenáč
Škola: MSSCH
Pozice: student
Reputace:   

Výpočty pH (složité)

Zdravím,

Mám tu několik dost složitých příkladů na výpočet pH a absolutně netuším jak na ně ,v analytice jsem absolutně ztracen. Pokud se tu najde nějaká hodná duše, která by mi naznačila alespoň postupy, budu moc rád.

$(1$ - Byl připraven roztok, který obsahoval při 25°C v 300 ml 8,45 g octanu sodného (trihydrátu !!) a 35 ml 40%-ního roztoku kyseliny octové.

$(a$ vypočítejte pH vzniklého roztoku
  $(b$ O kolik se změní pH uvedeného roztoku přídavkem roztoku NaOH, který byl připraven rozpuštěním 0,6400g čistého NaOH a doplněním na objem 20 ml ?
  $(c$ Jak se změní pH 300ml vody po přídavku stejného roztoku NaOH ?

$(2$ Vzorek kyseliny benzoové byl doplněn v odměrné baňce. Pro vlastní stanovení bylo pipetováno 25 ml připraveného vzorku, který byl titrován hydroxidem draselným o látkové koncetraci c = 0,2094 mol/l. Spotřeba KOH byla 23,2 ml. Vypočítejte :

$(a$ pH na počátku titrace
   $(b$ pH v bodě ekvivalence
   $(c$ pH, jestliže spotřeba odměrného roztoku KOH byla dvojnásobek spotřeby do bodu ekvivalence

$(3$ K přípravě 500 ml amoniakálního pufru bylo použito 50 ml 15% hm. NH3 a 6,4321 g NH4Cl. Vypočtěte :

$(a$ pH připraveného pufru
   $(b$ Jak se změní pH pufru, jestliže ke 250 ml pufru přidáme 0,6284 g NaOH
   $(c$ Jak se změní pH pufru, jestiže ke 100 ml pufru přidáme 20 ml HCl o látkové koncetraci c = 0,1569 mol/l
   $(d$ Jaké bude pH 500 ml destilované vody, jestliže k danému objemu přidáme 20 ml HCl o látkové koncetraci c = 0,1569 mol/l

#2 08. 05. 2014 23:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočty pH (složité)

Zdravím,

mít více úloh v tématu je proti pravidlům viz pravidla, beru to, že jsi chtěl předvést požadavky úloh a hledáš vhodnou literaturu - viz úvodní téma (doporučuji online sbírku k roztokům).

Zatím však není jasné, v čem konkrétně spatřuješ složitost úloh - po prostudování doporučeného materiálu založ si, prosím (pokud je zájem pokračovat), na každou úlohu samostatné téma a konkretizuj svůj problém. Děkuji.

Zápatí