Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2014 14:53

Vasilka
Zelenáč
Reputace:   

Vyjádření neznámé ze vzorce, potíže se složeným lomkem

Dobrý den,

předevčírem jsem tady zakládala téma "Vyjádření neznámé ze vzorce", http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=73896
kde jste mi poradili řešit příklad $A=(B/C)/(D/E)$ pro D tak, že výsledek vyšel takto :$D=BE/CA$  ve škole jsem příklad konzultovala s několika spolužáky a bylo mi řečeno, že to takto nechápu a nabídli mi řešení jiné, při kterém využili pomůcku "vnější oblouček/ vnitřní oblouček": $A=(B/C)/(D/E)$ $\Rightarrow $ $ACAD=BE$ $\Rightarrow $ $AD=BE/AC$$\Rightarrow 
$$D=(BE/AC)*A
$
je toto řešení špatné? Kde je chyba?

Dále jsme kolektivně řešili příklad: $L= ( A/B-C)/D $ pro C, na jehož řešení jsme také nepřišli a to ani po snaze dosadit čísla. Dokázal by mi s ním někdo pomoci?

Poznámka: Omlouvám se, neumím napsat zlomek ve správném tvaru.

• (téma jako vyřešené označil(a) Vasilka)

#2 09. 05. 2014 14:56

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Vyjádření neznámé ze vzorce, potíže se složeným lomkem

$L=\frac{\frac{A}{B}-C}{D}$
$LD=\frac{A}{B}-C$
$LD-\frac{A}{B}=-C$
$\frac{A}{B}-LD=C$

První příklad:
$A=\frac{\frac{B}{C}}{\frac{D}{E}}$
$A=\frac{BE}{CD}$
$ACD=BE$
$D=\frac{BE}{AC}$

Nemůžou ti vycházet dva odlišné výsledky při takto jednoduchých lineárních rovnicích.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 09. 05. 2014 15:00 Příspěvek uživatele Crashatorr byl skryt uživatelem Crashatorr. Důvod: navíc

#4 09. 05. 2014 15:06

Vasilka
Zelenáč
Reputace:   

Re: Vyjádření neznámé ze vzorce, potíže se složeným lomkem

↑ Freedy:
Děkuji. Vím, že mi nemohou vycházet dva odlišné výsledky, jen jsem si nebyla jistá, který je správně, jelikož tomu příliš nerozumím a postup kterým příklad řešili spolužáci se mi s jejich vysvětlením zdál logický.

Zápatí