Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ arcuk:
musixx ti to pěkně napsal, stačí, když vezmeš prostřední rovnici a dosadíš ji do třetí rovnice, tím dostaneš dvě rovnice pro dvě neznámé, ty už vklidu dořešíš a pak dosadíš zpět do prostřední, abys získal všechny informace.
Pro získání "z" po dořešení soustavy dosaď "k" sem: 
↑ arcuk: Metod je nespocet. Nektere pracnejsi, nektere min (jen s ohledem na technickou narocnost vypoctu). Najit neco snadneho, to chce asi trochu zkusenosti, ktere urcite casem nabudes. Ja bych to udelal treba takto (ocislujme puvodni rovnice jako prvni, druha a treti):
Druhou rovnici dosadim do prvni a dostanu
, tedy
.
Z treti rovnice mam
a kdyz do toho dosadim prave spocitane pro
, tak mam
,
odkud
, tedy
.
Z druhe rovnice mame
a nakonec z prvni
.
Podle je nejlehčí cesta dosazením, jak jsem již psal, proto v ní budu porkačovat .)

Vynásobil jsem pěkně rovnice a sčítám je, abych se zbavil neznámé k a zůstala mi jen neznámá p
Teď dosadím p=196
Nakonec dosadím do rovnice s neznámou z
Zkoušku jsem nedělal, ale bylo by lepší ji udělat, člověk se může lehce upsat ;).
↑ arcuk:
Máš sestavené rovnice:
1) 
2) 
3) 
Z rovnice 3) vyjádříme neznámou z
4) 
Rovnici 4) dosadíme do rovnice 2)
5) 
Neznámou k z rovnice 5) dosadíme do rovnice 1) a vypočítáme neznámou p
Teď už snadno dopočteme ostatní neznámé:
Neznámou k dopočítáme např. z rovnice 5)
Neznámou z vypočítáme z rovnice 2)

Můžeš si udělat zkoušku.
musixx napsal(a):
↑ arcuk: Rekneme, ze Petr dostal p korun, Karek k korun a Zdenek z korun. Misto 1:2 budu psat zlomek. Takze napsane informace nam davaji tyto tri rovnice pro tri nezname:
.
Dokazes z toho spocitat nezname?
Z druhé rovnice osamostatníš k:
a dosadíš to do první rovnice
, osamostatníš z ní p:
a dosadíš to do třetí rovnice, kterou jde lehce upravit jako: 
, upravíš:
/*22

Dosadíme do rovnice:
==> 
Dosadíme do rovnice
==> 
Zk.:
, poměr souhlasí
==>
souhlasí, Zdeněk dostal o 52 Kč víc než Karel
, poměr též souhlasí
Zdravím vás a jmenovíte kolegu Chrpu, který dosáhl Einsteina i v "domací variantě", ať se moc daří ve zdraví a v pohodě :-)
Trochu mám pocit, že pro ZŠ je to moc dramaticky, nemyslite :-)
x - dostal Karel,
(7/11)x - dostal Petr
x + 52 - dostal Zdeněk
Varianta "kdyby":
Petr dostal o 16 méně, tedy (7/11)x -16, pak by jeho podíl se Zdeňkem byl 1:2 (česky řečeno "Zdeněk má 2 krát více, než Petr"). Zde je rovnice:
další úprava je pro případ, že třeba při testech SCIO není možné použit kalkulátor:
- to je Karel, z toho se dá dobře počítat Petrova částka
Souhlasíte?
arcuku, asi ti ty rovnice nic moc neřeknou, tak ti aspoň trochu nastíním, jak se na to přišlo:
před přidáním čočky byla její hmotnost rovna 2/3 hmotnosti fazolí, po přidání čočky byla její hmotnost rovna 3/2 hmotnosti fazole, tzn. že 2 kg čočky představují (3/2-2/3)=5/6 hmotnosti fazole, čili když 2 kg váží 5/6 fazole, 6/6 bude vážit 2*6/5=12/5=2,4 kg. Čočku už dopočítáš jen dosazením 2/3*2,4=1,6 kg = původní váha čočky nebo dosadíš do druhého poměru 3/2*2,4=3,6 kg a dostaneš rovnou váhu čočky po přisypání dvou kilogramů.
↑ gadgetka:
Jo jistě, já si pořádně nepřečetl, co po nás vlastně chtějí.