Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám jeden příklad, se kterým si bohužel vůbec nevím rady:-(
Zadání:
Určete dvě kladná čísla tak, aby jejich součet byl roven 40 a součet třetí mocniny jednoho sčítance a dvojnásobku druhého sčítance byl roven minimu.
Zkusila jsem si vytvořit dvě rovnice o dvou neznámých, ale vůbec nevím čemu by se ta druhá měla rovnat.

Bohužel si vůbec nevím rady.
Děkuji za každou pomoc. :-)
↑ Orbuth:
Ahoj,
cest k řešení je určitě několik. Cesta hrubou silou je, že si z podmínek x>0, y>0 a x+y=40 zjistíš, že x může být jen z množiny {1,2,..39}, takže prostor pro hrubou sílu by byl - kdyby se ovšem nedalo ze tvé první rovnice dosadit do druhé a pak si najít extrém odpovídající spojité funkce a pak hledat nejlepší celočíselný výsledek u extrému.
Edit: Omlouvám se za duplicitu, ponechávám jen kvůli náznaku možnosti řešení hrubou silou.
↑ zdenek1:
nikde:-D Takhle to dopadá, když dělám několik věcí najednou (včetně večeře)....
Jakože udělám první derivaci, tu potom položím rovnu nule, zjistím kořeny kvadratické rovnice.
Udělala jsem první derivaci, položila ji rovnu nule a vyšlo mi 
To jsem zjistila to minimum, které je rovna ta druhá rovnice a teď vyřeším ty dvě rovnice, že?
Děkuji moc :-)
Ještě jsem se zasekla u úpravy těch rovnic :-)
Když si z první rovnice vyjádřím
a dosadím do druhé dostanu rovnici
dále ji můžu upravit na tvar
nebo 
Ale teď jsem se dostala do bodu, že nevím jak pokračovat dál a dostat z toho kladné x.
Stránky: 1