Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 05. 2014 22:20

MartinVincens
Zelenáč
Škola: GHB
Pozice: student
Reputace:   

Otočení kružnice v analytické geometrii

Zdravím,
mám problém s jedním příkladem z Petákové.
Zadání:
Napište rovnici kružnice, která je obrazem kružnice $k:{(x-2)}^2+{(y+1)}^2=9$ v otočení se středem $O[1,3]$ a úhlem otočení $90^\circ $
Vycházel jsem z toho, že otočený střed S' bude ležet na kružnici se středem v bodě O a poloměrem |OS|, kde S je střed původní kružnice. Současně by měl ležet na přímce kolmé k úsečce OS a procházejí bodem O. To má ale samozřejmě háček, protože tímhle způsobem se otočí střed S o plus i minus 90 stupňů a já nepoznám, které otočení je o požadovaných plus 90 stupňů. Jediné řešení, které mě napadlo, je grafické - načrtl jsem si přímku určenou body O,S v soustavě souřadné jako hraniční přímku dvou polorovin, vyjádřil (pomocí libovolného bodu) polorovinu, v níž podle obrázku má ležet bod S' a potom z algebraického řešení vybral právě ten bod S', který v dané polorovině skutečně leží. Je to ale "ušmudlané" řešení.
Neměl by někdo lepší řešení?
Předem děkuji za odpověď,
M. Vincens.

#2 11. 05. 2014 00:19

Arabela
Reputace:   181 
Web

Re: Otočení kružnice v analytické geometrii

Ahoj ↑ MartinVincens:,
ja som si viedla bodom O rovnobežku s osou y a bodom S rovnobežku s osou x; ich priesečník som si označila R. Otočiť pravouhlý trojuholník ORS je ľahké: OR' bude rovnobežné s x, |OR'|=4, a teda R'(5;3). S' je nad ním o jednotku dĺžky, takže S'(5;4)...

server.gphmi.sk/~domanyov

Zápatí