Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2014 15:19 — Editoval xstudentíkx (11. 05. 2014 15:44)

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

"Hluchá místa" bez prvočísel

Ahoj

Včera večer jsem se zarazila nad tímto "problém", jakási "hluchá místa" bez prvočísel. Jedná se vlastně o velikost rozmezí mezi prvočísly.

Velikost tohoto "hluchého místa", lze zjistit pomocí faktoriálu. Například: $12!+2$, další bude $12!+3$, pak $12!+4$, až nakonec $12!+12$, můžu tak s jistotou najít 11 čísel, která jdou za sebou, a která nejsou prvočísly. Pokud dám $100!$, tak jich můžu najít 99, atd.

A mě by zajímalo, jakou maximální velikost může mít "hluché místo" mezi nimi.
Závisí to tedy i na "maximálním čísle", které lze dosadit za faktoriál, což by mě rovněž zajímalo.

Z toho co jsem si zjistila, se dá za faktoriál dosadit jakékoliv kladné celé číslo a celá čísla tvoří nekonečnou spočetnou množinu. Z toho by mělo plynout, že neexistuje nejvyšší celé kladné číslo, které lze za faktoriál dosadit a zjistit tak největší možnou velikost "hluchého místa". Moc nechápu, jak je možné, že toto číslo neexistuje....(Pokud je moje domněnka správná), také by "mohlo být" v množině $\mathbb{Z}+ $ nekonečné.....

Zajímá mě tvrzení někoho zkušenějšího a vysvětlení jak to tedy je.
Snažila jsem se odpověď nalézt i jinde, ale nepodařilo se.

Předem moc děkuji každému, kdo do toho vloží svůj čas.

#2 11. 05. 2014 16:46 — Editoval vanok (11. 05. 2014 17:01)

vanok
Reputace:   742 

Re: "Hluchá místa" bez prvočísel

Ahoj ↑ xstudentíkx:,
To mas pravdu.
12!+2 je delitelne cislom 2 atd.
Co chces vlastne dokazat?

Aj by take najvädcie cislo n existovalo, tak  napr cislo n+1, vädcie ako to najvädcie ma tu istu vlasnost. To je spor z tym ze take najvädcie cislo existuje.
Tato uvaha ti naviac ukazuje, ze postupnost takychto cislel diverguje k $+\infty$

Ak hladaj rozdiely medzi dvomi prvocislamy, tak i ked tvoja uvaha ti zarucuje odpoved, ale to neznamena ze skok medzi dvomi prvocislami je takej formy ako pises.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 11. 05. 2014 17:02 — Editoval xstudentíkx (11. 05. 2014 17:06)

xstudentíkx

↑ vanok:

To, že 12!+2 je dělitelné dvěma (není prvočíslo), je správně. Já neříkám, že 12!+2 není.
Číslo 12!+1, pravděpodobně také není prvočíslo, stejně tak nejspíš číslo 12!+13, ale u těchto čísel už nemám "žádnou" jistotu. Zatímco u 12!+2 je na první pohled zřejmé, že není prvočíslo, stejně tak 12!+3 a dalších 9 variant v případě 12!. Pomocí tohoto "mechanismu" můžu se 100% jistotou říci třeba 1000 čísel, které jdou za sebou a nenachází se mezi nimi žádné prvočíslo. Mě zajímá, kde tato hranice končí....

Edit: Chci vědět jaké největší číslo lze dát za faktoriál, a tudíž určit jaké největší "hluché místo" můžu najít.

#4 11. 05. 2014 17:20

vanok

Pre nejake dane cislo je iste mozne odpovedat na tvoju otazku, ale vseobecne riesenie je asi neznamena. 
No je mozne, ze uz niekto urobil tabulky pre male hodnoty n, taky co da pocet zlozenich cisiel okolo n!+1
Napr okolo 3!+1= 7, mas 8, 9, 10 , cize 3

Mozno pre cisla urcitej formy najdes nejaku zaujimavu odpoved.
Tak ti prajem v takomto hladani vela uspechov a mozes tu napisat tvoje vysledky.

V teorie cisiel je vela takych problemov, ze otazka moze byt jednoducha, ale odpoved nie.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 11. 05. 2014 17:21

Valerian
Zelenáč
Místo: Kyjov
Škola: FI MUNI
Reputace:   

Funkce faktoriál je definována pro všechna kladná celá čísla. Neexistuje tedy žádné "největší" číslo, které do ní můžeš dosadit. To znamená, že také můžeš najít libovolně velké "hluché místo" mezi prvočísly.

Žádné lidské zkoumání nemůže být nazváno opravdovou vědou, pokud ho nemůžeme dokázat matematicky. (Leonardo da Vinci)

#6 11. 05. 2014 17:49

xstudentíkx

↑ vanok:

vanok napsal(a):

Mozno pre cisla urcitej formy najdes nejaku zaujimavu odpoved.
Tak ti prajem v takomto hladani vela uspechov a mozes tu napisat tvoje vysledky.

Takovou odpověď jsem čekala +- tady, přeci jen je tu spousta nadaných a chytrých matematiků a někteří z nich se daným problém nejspíš někdy zabývali.

↑ Valerian:

Libovolně velké "hluché místo".....Tudíž by teoreticky bylo možné tam dosadit nekonečno (celá kladná čísla jsou nekonečná), což je ale minimálně z jednoho důvodu hloupost ($\infty !$+2 (i +1 samozřejmě) odporuje...). Co si tedy představuješ pod: libovolně velké "hluché místo"?

#7 11. 05. 2014 18:01

Valerian
Zelenáč
Místo: Kyjov
Škola: FI MUNI
Reputace:   

↑ xstudentíkx:

Pro každé kladné celé číslo n jsi schopná určit jeho faktoriál. Z toho plyne, že pro každé kladné celé číslo jsi schopna (pomocí postupu, který uvádíš v prvním příspěvku) najít  posloupnost n čísel, z nichž žádné není prvočíslo ("hluché místo" délky n).

Žádné lidské zkoumání nemůže být nazváno opravdovou vědou, pokud ho nemůžeme dokázat matematicky. (Leonardo da Vinci)

#8 11. 05. 2014 18:05

vanok

Pozor $+\infty$ nie je povazovane za prirodzene cislo.
O tom sa viac dozvies v neskorsich studiach.
Tu ↑ vanok: som ti jasne dokazal ze take najvädcia cislo neexistuje, a tiez tiez, ze ked si das lubovolnu hranicu poctu hluchych cisîel vzdy je mozne najst este vädciu...
Ale pré nejake konkretne cislo mozes nast nieco zaujimave....

Srdecne Vanok

#9 11. 05. 2014 19:22 — Editoval xstudentíkx (11. 05. 2014 19:25)

xstudentíkx

Dobře děkuji

To, že neexistuje největší číslo, které lze dosadit, je pro mě celkem zklamáním.

Moc nevím, jak si to představit, jelikož když tedy neexistuje, tak to musí být číslo pod ním, které by pak bylo "poslední", které však opět neexistuje, a pak by to bylo další, které by zase neexistovalo, atd.. Pak bych měla dojít k tomu, že to vlastně neexistuje vůbec, což je zase hloupost, jelikož to existuje....

Chápu, že to takto není. Ale to, že takové číslo neexistuje, mi spíše přijde jakoby "matematika" chtěla obejít odpověď na danou otázku, a tak určila, že takové číslo není. Připadá mi jakoby si "řekla": Nekonečno to být nemůže, a když dosadím jakékoliv kladné celé číslo, tak vždy najdu větší, a tudíž to číslo neexistuje :) (Poslední souvětí neberte vážně, ale celkem se mi líbí)

"Problém" by byl vyřešen, kdyby prvočísla nebyla nekonečná....Na druhou stranu by pak také toto mohlo posloužit k  dalšímu důkazu, že jsou prvočísla nekonečná :)

↑ vanok:

"Ale pré nejake konkretne cislo mozes nast nieco zaujimave" Ty víš o jaké prvočíslo a o jakou zajímavost jde? Nebo si to pouze myslíš? :)

#10 11. 05. 2014 19:44 — Editoval vanok (11. 05. 2014 19:45)

vanok

↑ xstudentíkx:,
Vidim ze rozmyslas, tvoje uvahy su blizke k uvaham o nekonecnych mnozinach. À to je uzitocne dobre pochopitelne, lebo v matematike sa to casto pouziva.

Zaujimave su v tomto pripade mozno take n, ze n! +1 nie je prvocislo.
Iste najdes aj takbulky o takychto cislach na webe.
Napr tu najdes nieco podobne
http://primes.utm.edu/

Srdecne Vanok

#11 11. 05. 2014 20:04

xstudentíkx

↑ vanok:

Ano, toto téma mě poměrně zaujalo a určitě si zkusím dohled nějaké zajímavosti, knížky,....Až k něčemu dojdu, určitě to sem dodám.

Ano, na n!+1 jsem přišla hned na začátku.

Už jenom "vlastnost", že všechny nekonečné množiny mají stejnou mohutnost mě poměrně fascinuje. Jelikož to, že například sudých čísel je stejně jako čísel přirozených je pro mě zajímavé a z určitého pohledu "nepochopitelné" (Člověk, by logicky řekl, že víc "musí" být přirozených). To spíš jen tak pro doplnění

Nicméně moc děkuji za upřesnění :)

#12 11. 05. 2014 20:13

vanok

↑ xstudentíkx:,
Z tym nekonecnom je to este komplikovanejsie, tu mas taky lopatisticky popis jednej situacie, napriklad $\mathbb{R}$ je nekonecne, a tiez  $\mathbb{Z}$ je nekonecne, ale nejde o tie iste nekonecna.
Na strednej skole sa take veci nestuduju, ale na webe tiez o tom najdes vela ( pozeraj skor po eng. alebo fr)

Srdecne Vanok

#13 11. 05. 2014 20:25

xstudentíkx

↑ vanok:

Matematika (i fyzika) je opravdu velmi zajímavá a fascinující. To, že je více "druhů" ("typů") nekonečna vidím poprvé....

Zkusím se po něčem mrknou :)

#14 11. 05. 2014 20:46

Bati
Reputace:   192 

xstudentíkx napsal(a):

Ale to, že takové číslo neexistuje, mi spíše přijde jakoby "matematika" chtěla obejít odpověď na danou otázku, a tak určila, že takové číslo není. Připadá mi jakoby si "řekla": Nekonečno to být nemůže, a když dosadím jakékoliv kladné celé číslo, tak vždy najdu větší, a tudíž to číslo neexistuje...

Matematika se zde nic obejít nepokouší. Jde o to, že slovo "největší" se často používá v bežné řeči a přikládáme mu intuitivní význam, což je dáno tím, ze v těchto situacích jde zpravidla o konečné mnoziny. V matematice je však nutné tento pojem přesně definovat ať už je to kvůli nekonečným množinám nebo kvůli tomu, že některé prvky nemusí jít danou relací vůbec porovnat (nelze např. říct že nějaký počítač je chytřejší než člověk, že nějaký vektor je větší než nějaké číslo apod.) Tato definice tedy zhruba zní, ze největší prvek z nějaké množiny je ten, který:
Lze porovnat se všemi ostatními a
je větší než všechny ostatní.
Pokud by tedy v tvém příkladu největší takové číslo existovalo, vedlo by to hned ke sporu s touhle definicí, neboť jsme schopni najít větší. Proto říkáme že číslo s požadovanou vlastností existuje libovolně velké, což je pro nás kvalitativně stejně dobrá informace, jako kdybychom ukázali, že největší takové číslo je 123456789.

#15 25. 05. 2014 19:07

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

řekl bych, že celkem srozumitelný úvod do problematiky nekonečna je tady
http://mks.mff.cuni.cz/archive/21/10.pdf

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí