Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mohl by jste mi někdo poradit jak postupovat v příkladu: Rozložte polynom x^4 - 4x^3 + 11x^2 - 14x + 10 , víme-li, že jedním z kořenů je 1+i
↑ těžký, takhle z hlavy:
Pokud je kořen 1+i, tak je kořenem i komplexně sdružené 1-i, tudíž je polynom dělitelný mnohočlenem
x^2-2x+2 (což je součin (x-(1+i)).(x-(1+i)) ). Po vydělení vyjde x^2-2x+5, což je kvadraticka rovnice řešitelná v C s kořeny opět komplexně sdruženými, které už vypočítáš
↑ marnes:
Takže výsledek je (1+i)(1-i)(1+2i)(1-2i) jestli jsem tam někde neudělal početní chybu.
↑ marnes:
Mohl bych vědět, proč zrovna (x-(1+i)).(x-(1+i))??
↑ Martin Korálek:
Je tam chyba ve výpočtu nahoře, takže proto se ptáš zřejmě.
↑ Marian:
No mě zajímalo, proč odčítam i+1 a i-1 od x? V tomto případě (x-(1+i)).(x-(1+i))
↑ Martin Korálek: Vzdyt uz je to vyse vsechno napsano. Takze jeste jednou: kdyz je korenem nejakeho polynomu s realnymi koeficienty komplexni cislo , kde to
neni nula (tedy tam "nejake icko je"), tak z teorie se vi, ze uz musi byt korenem i cislo komplexne sdruzene, tedy
.
Kdyz je korenem polynomu cislo (at uz je to cislo realne, komplexni nebo buhvijake), tak je poynom delitelny polynomem
. Odtud se tedy bere to minus.
Je-li tedy korenem cislo , pak je korenem tez cislo
a bavime se po polynomu
.
↑ musixx:
Jasný, ale když vemu podobný příklad, kde je udávaný kořen taky i+1, tak proč mi dělení vychází se zbytkem?
Zadání je tedy
↑ Martin Korálek:
To by mě také zajímalo. Zkoušela jsem to vydělit a vyjde zbytek 12x-24. Nevíte co s tím? To jsem myslela, že toto umím. Tady člověka dokážete vyvést z omylu :)
Pokud jsem dobře počítal, tak i+1 není kořen polynomu .
↑ Daniela_H:
Já jsem to nedělil. Do toho polynomu jsem dosadil i+1 (↑ Martin Korálek: psal, že to je kořen, tak by měla vyjít nula) a vyšlo mi nenulové číslo. Takže je logické, že po vydělení polynomu výrazem (x-(i+1)) zůstane zbytek.
↑ BrozekP:
Aha, takže tam bude asi chybný zadání. Díky za vysvětlení, jsi dobrej ;)
Stránky: 1