Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl by mi někdo poradit jak graficky vyřešit výšku, vzdálenost předmětu při odrazu graficky?.. Umím to pouze když předět leží za ohniskem (F) ale když je to za ním a paprsek ( na mém obrázku zeleně) tím ohniskem prochází, nevím jak kam mám vézt ty odražené paprsky, kde bude obraz odraženého předmětu. To samé u Vypouklého zrcadla. Mohl by mi to tam někdo dokreslit? děkuji moc! zítra na to píšem
↑ jouy: Pro tvůj případ platí obraz a předmět pod písmenem B ( příspěvek č.4)
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=41388#p41388
↑ jouy:
2. Obrázek : VYPUKLÉ by bylo , kdybys měl předmět před zrcadlem , tak jak to máš nakresleno je to zradlo duté, kde předmět máš vpravo. Zkus překreslit znova, není to ono :-( .
Jinak obdivuji tvou grafickou úpravu na počítači. To já neumím :-(
↑ jouy:
Stačí si pamatovat, jak jdou dva význačné paprsky při odrazu na zrcadlech :
1.
Paprsek jdoucí rovnoběžně s optickou osou zrcadla se odráží do ohniska.
2.
Paprsek jdoucí středem křivosti zrcadla (C) se odráží po téže přímce .
Rady :
A/ Vrchol zrcadla do toho nepletˇ.
B/ U vypuklého zrcadla vzniká obraz vždy za zrcadlem , tudíž zdánlivý, nebo-li neskutečný a vždy přímý.
(Tohle když si budeš pamatovat, tak se při testu nespleteš . Řekni si : "Tahle zrcadla jsou na křižovatkách, proto nemohu vidět auto vzhůru nohama ").
Hodně zdaru :-)