Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nedaří se mi dokázat větu o newtonově integrálu.
Jeli funkce f newtonovsky integrovatelná na (a,b) a (b,c) a je-li spojítá v bodě b, pak je newtonovsky integrovatelná na (a,c).
Označím si G prim. funkci k f na (a,b) a H prim. funkci k f na (b,c).
Vím, že G(b-) a H(b+) existují, tak si je posunu o konstantu tak, aby G(b-) = H(b+) a definuji si funkci
F(x) :=
G(x) ... x náleží (a,b)
G(b-) = H(b+) ... x = b
H(x) ... x náleží (b,c)
Potom F je primitivní k f na (a,c). Jenže...
Definice newtonovské integrovatelnosti nezaručuje, že limity v krajních bodech jsou vlastní. Potom, kdyby G(b-) = -nekonečno a H(b+) = +nekonečno, nenajdu konstantu, abych si prim funkce vhodně posunul. To nemluvím o lepení primitivních funkcí, kdy nemám ani zaručenou existenci limit v krajních bodech.
Předpokládám tedy, že by měla platit věta:
Pokud F je primitivní k f na (a,b) a f je spojitá zleva v bodě b, potom limita F(x) pro x jdoucí zleva k b existuje a je vlastní. Jenže ta se mi právě nedaří dokázat...
↑ Ospli:
Ahoj.
Nesmíme zapomínat na předpoklad, že funkce
je spojitá v bodě
. Odtud plyne, že je omezená na některém okolí 
bodu
, tudíž uvažované funkce
"utéci" do
resp.
nemohou - lze to, myslím, odůvodnit třeba pomocí
Lagrangeovy věty o střední hodnotě.
Přidáme-li pomocný předpoklad, že na
je
, máme zaručenu i monotonii funkcí
v blízkosti bodu
.
Obdobně při
na
.
Nelze-li splnění některého z těchto pomocných předpokladů zajistit (v případě
) , potom místo s funkcí 
můžeme pracovat s funkcí
(kde
je nenulová konstanta) a pak použít větu o aditivitě NI s tím, že konstantní
funkce má NI. EDIT: viz poznámka v ↑ Rumburak: .
Tak jsem přišel na to, že v předpokladech věty o newtonovu integrálu se mluví o tom, že newtonův integrál je konvergentní, z čehož plyne, že limity musí být vlastní.
↑ Rumburak: Zkusil jsem to s tou lagrangeovou větou a snad ten důkaz funguje :)
Nechť F je primitivní k f na (a,b). Jestliže je f spojitá zleva v bodě b, potom limita F(x) pro x jdoucí zleva k b existuje a je vlastní.
Sporem: Nechť limita F(x) pro x jdoucí zleva k b neexistuje nebo je nevlastní. Potom, podle Bolzano-Cauchyovy podmínky platí
F je spojitá na levém delta-okolí bodu b, tedy je spojitá na intervalu [x,y] a podle Lagrangeovy věty existuje 
tedy 
Pokud volím
čím dál blíž k nule, jde i
čím dál více k nule, a tudíž f(c) roste nade všechny meze. Jenže f(c) je omezená na nějakém okolí b, což dává spor.
↑ Ospli:
Ano, třeba tak.
Ještě k tom mému předchozímu příspěvku: Dodatečně jsem si uvědomil, že ta metoda s přičtením konstnanty
v případě
bude fungovat (jen) za předpokladu, že interval
bude omezený. V obecném případě bude nutno příčíst
nějakou (v bodě
nenulovou) funkci , jejíž NI přes celou reálnou osu je konečný. Takovou je například funkce
.