Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chystám se na přijímačky a mám problém s několika příklady, tak bych Vás chtěl požádat o pomoc :) U každého z nich jsem strávil nějaký čas a nedobral jsem se k výsledku, takže to není o tom, že bych byl línej se nad tím zamyslet a zneužíval fóra.
1) několikrát sem se to snažil vypočítat vytýkáním, ale marně 
2) s kalkulačkou je tohle příklad na minutu (u přijímaček není povolená). Bez kalkulačky se taky doberu ke správném výsledku, ale trvá mi to zbytečně dlouho. Snažil sem se to počítat pomocí geometrické posloupnosti, ale k výsledku jsem se nedostal. Zadání "Za jaký minimální počet let klesne hodnota předmětu na méně než pětinu původní ceny, pokud ročně odepisujeme 22% ceny předmětu z předchozího roku?"
3) S tímto příkladem prostě nevím. "Určete všechny hodnoty reálného parametru p, pro které rovnice nemá reálné kořeny. 
4) poslední příklad mi hlava prostě nebere :( "z kolika obdélníkových dlaždic o rozměrech 12 cm a 16 cm se dá sestavit čtverec, máme-li k dispozici 120 dlaždic? Všechny dlaždice pokládáme se stejnou orientací"
Předem Vám moc děkuju za pomoc.

Příklad první
Vytkneme .. 
Kdy je součin roven nule? 
První rovnici vyřešit určitě umíš, druhá je trinomická, která řeší se substitucí
.. takže
, vyřešíš, vrátíš se k substituci a je hotovo :)

Příklad třetí
Roznásobíme ..

Vyšla kvadratická rovnice s parametrem. Kdy nemá reálné kořeny? Když diskriminant je menší než nula ..
Takže ..
...
.. vyřešíš a je hotovo :)

↑ Hypno:
Jinak příště podle pravidel jedno téma = jedna úloha, protože jsi na foru nový, tak se dá přivřít oko, ale pro příště už se téma zamkne :)
↑ Hypno:
ke 4)
jedna strana čtverce je nějaký násobek 12, druhá je násobek 16
tj.
, 
z toho
, a to mimo jiné znamená, že
musí být dělitelné třemi
počet dlaždic je pak 

vyřešíš a vybereš vhodná 
Jen poznámka, že k přijímačkám je kalkulačka POVOLENA! Viz bod 4.4 ve směrnici děkana: Směrnice děkana pro přijímací řízení do bakalářského studijního programu Informatika pro akademický rok 2014/15