Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hezký den, momentálně si nevím rady s jedním typem slovních úloh, který se vyskytuje v knize Matematika příprava k přijímacím zkouškám na VŠE, potřeboval bych poradit s touto slovní úlohou :
Kamarádky Andula, Bára a Dana dostávají každý měsíc kapesné.
Andula říká: „Kdybych dostávala o 40 % větší kapesné, a ty, Báro, kdybys dostávala o 30 % méně, tak bychom my dvě dostávaly stejně.“
Bára říká: „Kdybych dostávala o 50 % větší kapesné, a ty, Dano, o 50 % méně, tak bychom my dvě dostávaly stejně.“
Vyberte pravdivé tvrzení:
(a) Andula dostává 6x méně peněz než Dana. (b) Bára dostává 2x méně peněz než Andula. (c) Dana dostává 3x méně peněz než Bára.
(d) Dana dostává 5x méně peněz než Andula. (e) jinak
Mělo by to vyjít za "a", opravdu nevím jak na to mam jít, budu rád za každé rady, popř. jestli je nějakej fígl, když počítám slovní úlohy s procentama. Děkuji předem za odpověď/i.

Ahoj ↑ Purlg:
Já bych na to šla takto:
x - Andula
y - Bára
z - Dana
Rovnice:
Z této rovnice je zřejmé, že y je dvojnásobek x, z toho je pochopitelné, že kapesné Báry je dvakrát tak velké než Anduly.
a
Z této je zřejmé, že kapesné Dany je třikrát tak velké jak Báry.
Mno a pokud je kapesné Dany třikrát větší než Báry a kapesné Báry je dvakrát tak velké jak Anduly, tak Dany kapesné je 6 krát větší než Anduly.
Pokud si tam dosadíš libovolná čísla, tak si to lépe představíš, např: y=200, x=100 a tím pádem se z musí rovnat 600.
Všechno řeším ryze logicky a jaký je správný matematický postup a zápis opravdu netuším :/ jen ti sem píši jak bych to řešila já :)
neznámé jsou označeny podle počátečního písmene dívek
(není to soustava dvou rovnic )
a+0,4a = b-0,3b
b+0,5b = d-0,5d
2a = b
3b = d
--> 
Doufám, že alespoň trošku pochopíš co jsem myslela :)
Přeji hodně úspěchů u příjmaček