Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2014 21:50 — Editoval kryštof (13. 05. 2014 21:51)

kryštof
Pozice: student
Reputace:   

vaporizace Měsíce

Ahoj, za jak dlouho by kosmonaut spadl na Zem, kdyby stál na Měsíci a ten by zničeho nic prostě zmizel?

• (téma jako vyřešené označil(a) kryštof)

#2 13. 05. 2014 22:44 — Editoval Brzls (13. 05. 2014 22:45)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: vaporizace Měsíce

Čau

A jaké volíš zjednoduššující podmínky?
Já osobně bych volil:
1. Zanedbáváme vliv ostantních těles, zejména slunce
2. Vztažnou soustavu spojenou v počátku se zemí lze považovat za inerciální
3. Kosmonaut se během pádu nevychýlí z přímé trajektorie.

Je to takhle možné? Pokud ne tak jaké podmínky uvažuješ ty?
Pokud ano, tak zkus tento postup (nevím kolik toho víš z derivací, diferenciálních rovnic atd. takže kdyžtak řekni a snad sem ten postup dám celý):

1. Napiš zachování energie, rychlost zapiš jako derivaci vzdálenosti od země podle času
2. Tím dostáváš diferenciální rovnici se separovatelnými proměnými
3. Separuj proměnné
4. Stranu s časem integruj od nuly do času t (námi hledaný čas) a stranu se vzdáleností od počáteční do koncové.

Problém je, že daný integrál nejspíš nepůjde spočítat analyticky a bude ho potřeba řešit numericky.

Pokud ale zvolíme další zjednoduššující předpoklad, který když uvážíme, výsledek se radikálně zjednodušší a navíc to půjde spočítat pomocí čistě středoškolské matematiky:
(4) Místo času, kdy dopadne kosmonaut na zem, určíme čas, za který by kosmonaut spadl do středu země kdyby byla všechna hmota země soustředěna v jednom bodě.
NEvím jestli je tento přepoklad oprávněný, kdyby poloměr Země byl dostatečně menší než vzdálenost Země a Měsíce, bylo by možné toto uvažovat ale nevím jak daleko je Země od Měsíce

Pokud by tě zajímalo toto řešení spíš než předchozí (výhoda že to lze vyřešit analyticky) tak řekni a rozepíšu to více...

#3 14. 05. 2014 19:06 — Editoval Pavel Brožek (14. 05. 2014 19:07)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Reputace:   194 

↑ kryštof:

Nespadl by v dohledné době. Měsíc rotuje kolem Země, díky tomu Měsíc na Zemi nespadne. Pokud by se v okamžiku zmizení Měsíce nijak nezměnila kosmonautova rychlost, pak by stále byla přibližně stejná jako rychlost Měsíce, takže stejně jako rotuje Měsíc kolem Země, tak by rotoval už jen samotný kosmonaut kolem Země.

#4 14. 05. 2014 20:25 Příspěvek uživatele Brzls byl skryt uživatelem Brzls. Důvod: Nakonec jsem si odpověděl sám

#5 15. 05. 2014 15:03

Brzls
Veterán

↑ Pavel Brožek:

Ano to je pravda přiznávám na to jsem zapomněl. Já sem to bral tak že má prostě nulovou počáteční rychlost vůči zemi

#6 15. 05. 2014 22:23

kryštof
Reputace:   

↑ Pavel Brožek:
Jo, taky jsem si myslel, že by to bylo nějak takhle. Kdyby to bylo tak, že by toho kosmonauta něco jakoby zastavilo v oběhu (ve smyslu že by měl najednou nulovou rychlost vůči středu Země), jak tomu původně rozuměl ↑ Brzls:, tak ten čas t by se dal zjistit ze třetího Keplerova zákona: a^3/(a/2)^3=T^2/t^2, kde a je vzdálenost Země od Měsíce a T je siderický měsíc, takže by vyšlo, že t=2^(3/2)T≈77 dní. Vzdálenost Země od Měsíce je asi šedesátkrát větší než poloměr Země, takže mi to přijde jako dobrý odhad. Ale stejně mi to přijde dlouho, myslím tím 77 padat :)

#7 15. 05. 2014 22:43

Brzls
Veterán

↑ kryštof:

Podle mě si těch 77 dní zapomněl ještě vydělit dvěma. To t co si spočítal je doba "teoretického oběhu" tudíž je dvojnásobná než doba pádu

#8 16. 05. 2014 03:11

kryštof
Reputace:   

↑ Brzls:
Pravda.

Zápatí