Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojda, Bereme analyt. geometrii a mám zadané příklady, pár z nich nemůžu dát dokupy. (protože to není úplná rovnice nebo je tam to "t")
y+2=0
2x-1=0
x=t, y=0
x=0, y=t
x=1+t, y=t
Máme z toho vyjádřit parametric.vyjádření, obecnou rovnici a směr. tvar, pak body, aby to šlo narýsovat.
díky :/
Ahoj, nevím, zda jsem správně pochopila zadání, ale pokud vezmu hned první přímku:
, pak její normálový vektor je (0; 1). Směrový vektor je kolmý na normálový, jeho souřadnice tedy budou (1; 0). Bod, který leží na této přímce, je např. [0; -2]. Parametrické zadání této přímky pak bude: 
Obecná rovnice je ta, která je uvedena a směrnicový tvar získáš tak, že z rovnice vyjádříš y.
Vyjádření bodů, které leží na dané přímce, již není žádným problémem. :)
↑ gadgetka:
Takže kdybych si zvolila bod B o souřadnicích x;1. Tak x mi u tohoto příkladu vyjde - 3
??
a u příkladu 2x-1=0 bude tedy norm.vektor (2;0) , směr.vektor (0;-2)
pokud bych si zvolila bod A [1;y], jak dopočítám y ?
Děkuju
↑ katka1996:
Tvoj bod A nebude na priamke 2x-1=0 ležať nikdy, lebo na nej ležia iba body, ktorých súradnica x vyhovuje danej rovnici priamky. Vidno, že x bodov priamky musí byť 0,5. Súradnica y môže byť ľubovoľné číslo.
Graf je priamka rovnobežná s osou y predchádzajúca cez číslo 0,5 na osi x.
Pre predstavu sa oplatí predstaviť si všeobecnú rovnicu danej priamky v podobe 2x+0y-1=0.
↑ katka1996:
zdravím, pravděpodobně máš překlep v zápisu a má být
x=t, y=0
x=0, y=t
---------
můžeš doplnit pro zápis v parametrickém tvaru tak, jak jsi zvykla ho vidět (tedy ze zápisu rovnou vidíš bod a směrový vektor)
x=t, y=0 je totéž jako x=0+1t, y=0+0t,
x=0, y=t je totéž jako x=0+0t, y=0+1t
Další pokračování snad nebude problém, případně si založ nové téma s kompletním dotazem viz pravidla. Děkuji.