Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

No, vyslo mi tohle a nevim jestli je to spravne, popripade co dal k tomu udelat? 
↑ gadgetka:
Ale ide o rovnicu s parametrom. Musí sa urobiť kompletná diskusia, nedá sa len tak deliť...

Takze mam jeste neco udelat nebo ne?
↑ radek_hostik:
Áno. Pre parameter sa podmienky nikdy nedávajú, lebo parameter môže byť ľubovoľné reálne číslo.
Miesto vylučovania hodnôt parametra treba ich postupne dosadiť do pôvodnej rovnice a vyriešiť ju.
Robieva sa tabuľka, pozri do hociktorej učebnice.

Nevím moc co máš na mysli, cetl jsem doporucenou el. ucebnici s parametrickymi rovnicemi od pana krynickeho, a mel jsem za to, ze staci prijit na hodnotu, ktera nesmi prijit aby byla splnitelna rovnice. Nevim co tedy k tomu dodelat.

↑ radek_hostik:

a 
Vzniklá čísla je třeba dosadit do části přesně před zkrácením/dělením a zjistit, co to s rovnicí udělá .. dosadit do části
..
Je třeba sestavit tabulku ..
Když
pak rovnice nemá řešení ... protože nule se nerovná -2
Když
pak má rovnice nekonečně mnoho řešení ... protože 
Když
pak má rovnice řešení 

Dalo by se to jednoduse rict nejak obecne? Postup treba, ze kdyz to dopocitam, vyjadrim si X, zjistim tu hodnotu pro kterou to nema reseni a pak automaticky dosadim 0a 1 do rovnice pred zkracenim a zjistim jestli to lze resit s temito hodnotami? Jde mi o to, ze resim podobne priklady a jde mi o nejake zjednoduseni, protoze mam v tom gulas a nevim co kdy vsechno musim delat.
Tady resim dva tydle priklady a doplnil jsem je podle tohodle.

↑ radek_hostik:
Ta jednička a nula platí pouze v příkladu 30, protože to tak vyšlo, ale neplatí, že v každé paramaterické rovnici dosazuji 0 a 1.
Přesný postup nejde, musíš projít učebnice a spočítat příklady, jak se co kde dělá.
PŘÍKLAD 28
Proč v příklad č. 28 dosazuješ 1 a 0? Výsledek nijak neovlivní, sám jsi tam napsal, že x = -2 a -3x = 0, což je x = 0, takže výslednou tabulku nijak neovlivní.
Jediné, co ovlivní tabulku, je když
a dosazuješ do části přesně před dělením, tedy do části
..
Takže když
.. pak rovnice nemá řešení .. protože 0 se nerovná třem ..
Když
.. pak rovnice má řešení
.. úpravou
..
PŘÍKLAD 29
Hned první věc .. ve jmenovateli je
.. takže když
.. rovnice nemá smysl, jelikož ve jmenovateli nemůže být nula ..
Jedničku ani nulu nepočítej, protože jsi jimi nikde v rovnici nedělil, řešíš jen případ kdy
.. a dosazuješ do části
.. tedy do části ještě před dělením ..
Když
.. pak rovnice nemá řešení, protože nula se nerovná 96 ..
Když
.. pak rovnice nemá smysl ..
Když
.. pak rovnice má řešení