Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V obvodu s RLC v sérii platí, že při frekvenci 50 Hz je 9 XL = XC. Jaká musí být frekvence, aby nastala rezonance?
Bohužel vůbec nevím, jak na to, ani ohledně vzorečku. Děkuji za pomoc.
↑ lipkovaj:
Rezonance nastane, když se induktance a kapacitance budou rovnat
Vzorečky:
Stačí rovnice vydělit a uparavit
↑ zdenek1:
Děkuji za pomoc. Mohla bych ale ještě poprosit o nápovědu, jak ty rovnice vydělit a upravit? Předpokládám, že mi má zbýt
, abych zjistila frekvenci, ale bohužel matematika také není moje silná stránka.
↑ lipkovaj:
zdravím,
dle pokynu kolegy ↑ zdenek1: podělím levá/levá=pravá/pravá:
, zbývá jen upravit a vyjádřit
.
↑ milos.r:
Zdravím,
při řešení soustav rovnic je také třeba dodržovat ekvivalentní úpravy (v případě neekvivalentních úprav si pamatovat na podmínky platnosti úprav). Obvyklá metoda bude dosazovací - z jedné rovnice vyjadřujeme některou neznámou a dosazujeme do druhé rovnice. Určitým zrychlením metody je v jedné rovnici vynásobit celou rovnici vhodným způsobem a sečíst s druhou rovnici tak, aby některá neznámá se vynulovala (tedy metoda sčítací).
A dalším zrychlením je dělení stejných stran rovnice (předpokládáme, že nedělíme 0). Je to ovšem totéž, když z jedné rovnice vyjádříme např.
a dosadíme do 2. rovnice (můžeš vyzkoušet). Dělení je výhodné, pokud na stranách rovnice jsou násobky nebo podíly. Sčítání je výhodné, kdy rozdíly nebo součty.
A samozřejmě jsou i další úpravy - umocnění stran rovnice apod. Co není zakázáno, je povoleno, jen si pamatovat na podmínky úprav.
Chce to prozkoušet nebo se podívat na "řešení soustav rovnic". Stačí tak? Děkuji.
↑ FandaCZ:
Zdravím, můžeš napsat 9*w*L = 1 / (w*c), což je první rovnice ↑ zdenek1:, ovšem pomocí dolních indexů ošetříš dotaz Jaká musí být frekvence, aby nastala rezonance?. Co tedy nevychází? Děkuji.
Abych vám řekl pravdu, tak moc nechápu, myslel jsem, že rezonance nastane když se induktance a kapacitance budou rovnat (což už tu padlo) ale když já to dám do rovnice 9*w*L = 1 / (w*c) Tak mi to prostě nevychází, děkuji předem za odpověď co dělám špatně :)
↑ FandaCZ:
tento zápis 9*w*L = 1 / (w*c) říká, že devět induktancí je totéž jako jedna kapacitance. A Ty potřebuješ ve stejném obvodu pozměnit frekvenci (tedy odvozeně pozměňuješ
), aby platilo, že za jedna induktance je stejná jako jedna kapacitance.
jelena napsal(a):
↑ lipkovaj:
zdravím,
dle pokynu kolegy ↑ zdenek1: podělím levá/levá=pravá/pravá:, zbývá jen upravit a vyjádřit
.
Souhlasím, ozkoušel jsem. Pro pořádek bych vám doporučoval nahradit
a
tímto
a