Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vím že se učím brzo, když maturuju v pátek, ale mám celkem problémy s průběhem funkce. To jsme ve škole opakovali, když já chyběl :(
No a kdybych si to vytýhl ( jako že si vytáhnu pokaždé to nejtěžší ) tak mě čekají 2 příklady.
No a já jsem celkem v pasti.
U průběhu funkce určuju - definiční obor, sudost a lichost, průsečíky s osou X / X a jako další limitu , další extrémy + monotonost , konvexnost a konkavnost a můžu jít skoro kreslit.
Jenže já jsem popletený ( když se učíte celý den jedny pojmy, potom zase něco jiného ) tak nějak nechápu, na co je limita a asymptota - jako nějak jsem nepochopil jak to spočítat, k čemu ji potřebuju a na co to je.
Nějaké srozumitelné vysvětlení ? nebo super že je toho plný internet, ale nikde to není popsáno srozumitelně....
Zdravím,
Dnes 02:00
ano, to je hodně brzo :-) Píšeš, že na internetu je toho plno, to ano, ale slušnější materiály jsou zpracovány od autorů, kdo ovládá metodiku výuky + využívají vizuální prostředky, kapitoly promyslí v návaznosti atd. Z učebnic - Diferenciální počet pro gymnázia. Z internetu - např. kapitoly elektronické učebnice pana Krynického - 1. kapitola, nebo MathTutor nebo sbírka řešených.
Zkus projít alespoň zběžně, co z toho osloví a pokud ještě něco nejasné, tak lepší bude rozdiskutovat některou část z těchto materiálů - např. že uvedeš odkaz na nejasné místo. Děkuji.
↑ janmaldik:
Ahoj. Patrně bys rád pochopil pojmy "limita" a "asymptota" nějak intuitivně, aby Tě nemátly přesné definice, na jejichž
jazykový styl nejsi zvyklý.
1. Limita funkce
v "bodě"
(pokud existuje) je "číslo", k němuž se budou neomezeně blížit hodnoty
,
jestliže hodnoty
se budou neomezeně přibližovat k
(ale tak, aby hodnoty
nikdy nedosáhly).
Pojmy "bod" a "číslo" jsem dal do uvozovek, protože to mohou být (za určitých okolností) i
resp.
.
Ono přibližování
ke konečnému číslu
může být upřesněno podmínkami "zleva" resp. "zprava".
Limita dané funkce v daném "bodě" (zleva, zprava) existovat může, ale nemusí.
Příklady:
.
2. Asymptota ke grafu funkce
je přímka, k níž se body
neomezeně přibližují, vzdalují-li se
neomezeně od počátku soustavy souřadnic. Taková přímka může existovat, ale nemusí.
Příklady:
Graf funkce
(hyperbola) má dvě asymptoty. Jednou z nich je přímka o rovnici
,
druhou je přímka o rovnici
(tzv asymptota bez směrnice, tj. kolmá k ose x).
Až Ti bude toto vysvětlení jasné, tak si znovu přečti přesné matematické definice uvedených pojmů a snaž se je pochopit.
↑ Rumburak:
Zdravím,
snažila jsem doporučit materiály, kde je princip "nějak intuitivně" uplatněn (tak nějak dle kolegy musixx). Děkuji :-)
protože mi při tom často spadne webový prohlížeč (je už poněkud starší).
evidentně poctivá řemeslná práce - že pořád padá a ještě se nerozbil. Osobně to rozhodně neberu :-) a vyhlašuji konec OT.