Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2014 02:00

janmaldik
Zelenáč
Škola: TO je jedno
Pozice: student
Reputace:   

maturita - průběh funce

Ahoj, vím že se učím brzo, když maturuju v pátek, ale mám celkem problémy s průběhem funkce. To jsme ve škole opakovali, když já chyběl :(

No a kdybych si to vytýhl ( jako že si vytáhnu pokaždé to nejtěžší ) tak mě čekají 2 příklady.
No a já jsem celkem v pasti.
U průběhu funkce určuju - definiční obor, sudost a lichost, průsečíky s osou X / X a jako další limitu , další extrémy + monotonost , konvexnost a konkavnost a můžu jít skoro kreslit.

Jenže já jsem popletený ( když se učíte celý den jedny pojmy, potom zase něco jiného ) tak nějak nechápu, na co je limita a asymptota - jako nějak jsem nepochopil jak to spočítat, k čemu ji potřebuju a na co to je.

Nějaké srozumitelné vysvětlení ? nebo super že je toho plný internet, ale nikde to není popsáno srozumitelně....

#2 20. 05. 2014 10:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: maturita - průběh funce

Zdravím,

Dnes 02:00

ano, to je hodně brzo :-) Píšeš, že na internetu je toho plno, to ano, ale slušnější materiály jsou zpracovány od autorů, kdo ovládá metodiku výuky + využívají vizuální prostředky, kapitoly promyslí v návaznosti atd. Z učebnic - Diferenciální počet pro gymnázia. Z internetu - např. kapitoly elektronické učebnice pana Krynického - 1. kapitola, nebo MathTutor nebo sbírka řešených.

Zkus projít alespoň zběžně, co z toho osloví a pokud ještě něco nejasné, tak lepší bude rozdiskutovat některou část z těchto materiálů - např. že uvedeš odkaz na nejasné místo. Děkuji.

#3 20. 05. 2014 11:21 — Editoval Rumburak (20. 05. 2014 11:30)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ janmaldik:

Ahoj.  Patrně bys rád pochopil pojmy "limita" a "asymptota"  nějak intuitivně, aby Tě nemátly přesné definice, na jejichž
jazykový styl nejsi zvyklý.

1.  Limita funkce $y = f(x)$ v "bodě" $c$ (pokud existuje) je "číslo",  k němuž se budou neomezeně blížit hodnoty $f(x)$
jestliže hodnoty $x$ se budou neomezeně přibližovat k $c$ (ale tak, aby hodnoty $c$ nikdy nedosáhly). 

Pojmy "bod" a  "číslo" jsem dal do uvozovek, protože to mohou být (za určitých okolností) i $+\infty$  resp. $-\infty$ .
Ono přibližování $x$ ke konečnému číslu $c$ může být upřesněno podmínkami "zleva" resp. "zprava".
Limita dané funkce v daném "bodě" (zleva, zprava) existovat může, ale nemusí.

Příklady:   

$\lim_{x \to 0_+} \frac{1}{x} = +\infty  ,    \lim_{x \to +\infty} \frac{1}{x} = 0 $ .

2.  Asymptota ke grafu funkce $y = f(x)$ je přímka, k níž se body $[x, f(x)]$ neomezeně přibližují, vzdalují-li se
neomezeně od počátku soustavy souřadnic.  Taková přímka může existovat, ale nemusí.

Příklady:

Graf funkce $y = x + \frac {1}{x}$ (hyperbola)  má  dvě asymptoty.  Jednou z nich je přímka o rovnici $y = x$ ,
druhou je přímka o rovnici $x = 0$ (tzv asymptota bez směrnice, tj. kolmá k ose x).

Až Ti bude toto vysvětlení jasné, tak si znovu přečti přesné matematické definice uvedených pojmů a snaž se je pochopit.

#4 20. 05. 2014 16:15

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

Zdravím,

snažila jsem doporučit materiály, kde je princip "nějak intuitivně" uplatněn (tak nějak dle kolegy musixx). Děkuji :-)

#5 20. 05. 2014 16:27

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:

Zdravím též.

Internetové odkazy uvedené v jiných příspěvcích zde obvykle neprověřuji, protože mi při tom často spadne
webový prohlížeč (je už poněkud starší).  Rozhodně to neber osobně. :-)

#6 20. 05. 2014 16:40

jelena
Jelena

protože mi při tom často spadne webový prohlížeč (je už poněkud starší).

evidentně poctivá řemeslná práce - že pořád padá a ještě se nerozbil. Osobně to rozhodně neberu :-) a vyhlašuji konec OT.

Zápatí