Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vyjádři si dané přímky parametricky a to tak že dosadíš t například za z a poté dopočítáš x a ypsilon (soustava dvou rovnic o dvou neznámých + parametr t)
Poté porovnáš tyto směrové vektory daných přímek. Můžou nastat situace kdy budou rovnoběžné, mimoběžné, různoběžné nebo totožné.
↑ Dancess:
Dobry večer,
a jak vám vyšly parametrické rovnice obou přímek?
Protože je máte zadané jako průsečnice dvou rovin, takže je nejprve musíte zjistit.
↑ Dancess:
Zdravím,
je dobré potom napsat celý postup, protože od monitoru nejde dohlédnout na Tvé šílené zlomky. Tak ještě přidej, pokud je zájem o kontrolu. Děkuji.
↑ jelena:
Tak pokud si zvolím parametr z=t, tak první soustava bude:
2x+y=t
x-3y=14-2t
z toho vynásobím druhou rovnici -2 a sečtu a vyjde mi:
7y=5t-28 => y=5/4t-4
Tento výsledek dosadím do 1. rovnice a mám:
2x=t-5/4t+4 => x=-1/8t+2
To by mi vyšlo ještě hezky, ale ta druhá soustava mi prostě nejde.
x+5y=6t-34
6x-2y=t+9
První vynásobím -6 a sečtu a vyjde mi:
-32y=-35t+213 => y=35/32t-213/32
..No a tady vždy skončím, protože se ta čísla nedají ani pokrátit a dále už mi to nevychází. Možná dělám něco špatně, ale když to počítám už po několikáté, nedokážu vymyslet nic jiného.
↑ Dancess:
děkuji, zatím narychlo chybu nevidím, ale i s výsledkem y=(35/32)t-(213/32) můžeš pokračovat dosazovat do 1. rovnice x+5y=6t-34. Ještě je třeba zvolit pro 2. přímku jiný parametr (např. s, ne stejný jako pro první). A dokončit porovnání stejných souřadnic přímek v parametrickém tvaru.
Ale pro jistotu si výpočet napíši na papír. Snad ještě překontrolovat zadání, zda není překlep již v zápisu - odkud je úloha? Děkuji.
↑ Dancess:
Ahoj.
Řekl bych, že numericky by to mohlo vycházet lépe, pokud bychom našli vhodný směrový vektor přímky.
Za směrový vektor přímky
můžeme vzít libovolný
takový vektor
, který je nenulový a příi tom kolmý k vektorům
, což jsou
normálové vektory rovin určujících tu přímku. Volíme ho tak, aby měl pokud možno jednoduché souřadnice.
Dále najdeme nějaký bod
té přímky (opět s rozumnými souřadnicemi) a tím máme základ pro určení jejího
parametrického vyjádření.
↑ Dancess:
Dobrý den,
přestože se při výpočtu vyskytují nepříjemné zlomky, zadání je správně a výsledek je skutečně
.
Nenechte se odradit, jste na dobré cestě... :)
↑ jelena:
Zadání jsem kontrolovala už tolikrát, že hledám chybu tam, kde určitě není.. A vím, že se dá i s takovými čísly pokračovat, ale nikdy se nedostanu k výsledku, kde jsou celá malá čísla. A příklad je ze školní cvičebnice.
↑ Rumburak:
Takový postup mi bohužel není moc jasný..
↑ Dancess:
Dobrý den,
takže postupně:
přímka p:

a po dosazení za
dostanete 
Dále po dosazení vypočteného x do
dostanete 
Takže parametrické rovnice přímky p jsou: 

Směrový vektor:
, což se dá zjednodušit vynásobením 7 : 
Takže parametrické rovnice přímky p jsou potom: 

Obdobně totéž pro přímku q
↑ Dancess:
děkuji za upřesnění a kolegovi ↑ Takjo: za vytrvalost :-)
Ještě k návrhu kolegy ↑ Rumburak: - vychází z toho, že směrový vektor přímky tvořeny 2 rovinami musí být kolmý k normálovým vektorům rovin (pro nalezení takového vektoru použiješ vektorový součin normálových vektorů rovin). Bod na přímce najdeš tak, že v rovnicích rovin tvořících přímku si zvolíš jednu souřadnici (např z=0) a vyřešíš vzniklou soustavu rovnic 2 neznámých.
Případně to s kolegou ještě prodiskutuj, než téma označíš za vyřešené. Děkuji.