Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, narazil som na priklady s ktorymi si vobec neviem rady. Znie:
Najdite a dokazte, ze na danej mnozine je dany funkcionalny rad rovnomerne konvergentny.
a,
b, 
Skusal som viacero postupov no nie som si isty spravnostou, asi to budem mat zle a dost tomu ani nerozumiem ako sa to robi. Nejaky navod?
poznam d albertovo kriterium, cauchyho kriterium a viem co je polomer konvergencie .. ale nie moc dobre rozumiem zadaniu tejto ulohy a nie som si isty ako na to. a vobec netusim ako ten druhy treba roznasobit aby som dostal tu rovnost, nemozete mi trochu napovedat?

porovnavacie kriterium, alebo inak Weierstrassovo si mozes pozriet tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Weierstrass_M-test
tie nerovnosti hovoria ako mas volit to 
PS: este si vlastne treba uvedomit, ze vlavo v tych povodnych nerovnostiach co som pisal mozes dat absolutnu hodnotu, ale to je trivialne.
teraz nechapem nejak extra otazku. cital si si ten odkaz?
ja som ti nenapisal kompletne riesenie krok za krokom (ocividne) ale dost na to aby ti to stacilo dosadit - a to je to na co si sa pytal: navod.
odpoved je, ze oba rady konverguju rovnomerne a absolutne na celom R.
ak nieco nie je jasne, tak sa spytaj nejak konkretnejsie.
vobec netusim ako ten druhy treba roznasobit aby som dostal tu rovnost, nemozete mi trochu napovedat?
Ahoj.
V první fázi bude užitečné k obecné hodnotě sumačního indexu
naléz hodnotu
.
Řada
(1)
tedy bude majorantní řadou k řadám
(2)
.
Bude-li (1) konvergentní, co z toho vyplyne pro řady (2) ?
Pokud by (1) nebyla konvergentní, potom nutno přistoupit k nějakým jemnějším metodám.
↑ Makakpo:
To co ti napovídají se nazývá Weierstrassovo kritérium. Zda-li ho znáš, tak návod co napsal ↑ Brano: ti bohatě postačuje k vyřešení konvergence.
Makakpo napsal(a):
praveze ho moc ani neznam, nemohli by ste mi poslat nejaky link kde je o tom Weierstrassovom kritériu nieco?
to oranzove podciarknute v mojom prispevku je linka a da sa na to dokonca aj kliknut ...
Brano napsal(a):
...
porovnavacie kriterium, alebo inak Weierstrassovo si mozes pozriet tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Weierstrass_M-test