Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nemohu přijít na to, jak řešit tuto rovnici:
Jediné, co mne napadlo bylo vytknout 2x před závorku a vzniklo mi tohle:
Pak mne napadlo ještě rozložit na součin, ale je to spíše takový výstřel do tmy.
Poradíte mi, prosím, co s tím dál dělat nebo nedělat?
↑ Alkandia:
To je správný postup. Nyní jen zjistit, kdy jsou jednotlivé závorky nulové.
↑ JirkaV:
proč používat substituci když to kolega alkandia zvládnul rozložit? V takovýchto případech kdy si jen snížíš mocninu je ta substituce zbytečná.
tuhle rovnici řešíš jednoduše. Jeden kořen vidíš okamžitě a to je 0.
potom řešíš samostatně:
>> jeden reálný kořen a dva imaginární
x^3 = -4 >> jeden reálný kořen a dva imaginární.
↑ zdenek1:
Ok, takže jestli tomu správně rozumím:
![kopírovat do textarea $x_{2}=\sqrt[3]{2}$](/mathtex/05/057b2ae2e8611a2f6e19a69625bb66d7.gif)
![kopírovat do textarea $x_{3}=\sqrt[3]{-4}$](/mathtex/a9/a963df3673c052f8ff69e0ed2d5d8172.gif)
Pokud nemám někde chybu, tak děkuji za radu :)
Ahoj, v tom případě řešíš pravděpodobně v R a využiješ buď substituci (nahrazení) jak psal kolega výše.
máš tedy rovnici
Tu snadno vyřešíš pro p a dosadíš do vztahu
Nebo využiješ rozklad na součin, jejž jsi správně udělala a řešíš jednotlivé členy rovny 0
např:

![kopírovat do textarea $x_{1}=\sqrt[3]{2}$](/mathtex/2c/2c08c8cceed575268e9d442ac70571bf.gif)
Ok?
E. pardon, ta rychlost..
x1,x2 máš dobře u x3 si nejsem jist, jestli lze zapsat - pod odmocninu. Je to správně, ale myslím, že to nabývá i imaginární hodnoty.
Vašek: jaká imaginární hodnota?
úplně normálně. Samozřejmě že třetí odmocnina z mínus osmičky jsou ještě nějaké dva komplexní kořeny, ale tenhle je ten reálný. A navíc:![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{-x} = \sqrt[3]{(-1)^3x}=-\sqrt[3]{x}$](/mathtex/b1/b1a21257c8843a92c1ef49abfe9b0e89.gif)
takže nevidím důvod proč by mínusko pod odmocninou být nemohlo