Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
pokračovat budeš užitím Fubini. věty o převodu dvojného integrálu na dvojnásobný (např. v odkazu). Zde je dobré ještě uvážit jak zvolit orientaci obrázku - tak jak máš (a vnitřní funkce bude po dy), potom budeš oblast dělit na 2 pravoúhlé trojúhelníky, jak jsi naznačil.
Pokud dáš orientaci obrázku otočeno o 90 stupňů a vnitřní funkce bude po dx, potom je výpočet o něco pohodlnější, ovšem potřebuješ své přímky zapsat ve tvaru
. Něco najdeš tady (ale teď je více podobných sbírek). V čem konkrétně vidíš problém, že nejde pokračovat? Děkuji.
↑ hans66:
v odkazu jsou i vzorové příklady.
říká, že obrazec, přes který integruješ (trojúhelník), je omezen tak, že na ose y vyznačíš
a
a v tomto pásu vystřihneš trojúhelník pod přímkou
a nad přímkou
atd. Přeci nic takového nemáš na obrázku.
Zkus nejdřív popsat tak, že úsečku na ose x rozdělíme na intervaly:
x je od -4 do -1, pod kterou přímkou y=... a nad kterou přímkou y=... leží pravoúhlý trojúhelník AB(-1)?
x je od -1 do 0 pod kterou přímkou y=... a nad kterou přímkou y=... leží pravoúhlý trojúhelník (-1)BC?
(-1) jsem označila bod na ose x, u kterého máš -1, označ si ho třeba jiným písmenkem. Tak nám vzniknou 2 integrály, přes které budeme integrovat.
Druhá varianta - otočený obrázek, kde y bude na intervalu od -3 do 0 a trojúhelník ABC bude pod přímkou x=... a nad přímkou x=... Vidíš - zde nedělíme na pravoúhlé trojúhelníky.
Edit: ještě doplním, že jsem se nevěnovala, že samotný zápis integrálu není korektní z pohledu označení proměnných po kterých se integruje a v jakém pořadí, to ještě doplníme. Zatím ale je nutné si ujasnit popis oblasti. Dobré je si vzpomenout, jak se popisovala oblast pro určení obsahu obrazce při užití určitých integrálů (Z MA1).
↑ hans66:
Zdravím, ↑ příspěvek 5:, už skoro dobře - jen pro pravoúhlé trojúhelníky máme, že jsou pod přímkou
a pro první integrál nad přímkou
, pro druhý integrál nad
(toto jsou dolní meze vnitřních integrálů, horní jsou
). mez (-3) nemá být - není důvod.
pro otočený obrázek - opět skoro dobře, jen z
máme
.
↑ hans66:
Zdravím a děkuji,
vidím, že jsem nepřekontrolovala hned na úvod vyjádření přímek. Jak máš na 1. papíru
, má být
atd. Zkontroluješ, prosím, i druhou přímku raději. Omlouvám se.
Jinak už samotná technika, alespoň co jsem prošla polovinu integrování, je v pořádku, jen vidím i různé překlepy, např. v 2. řádku roznásobuješ y(4y-3), v dalším řádku vypadlo y po trojce. To se tak nasbírá. Ještě část se substituci bych vždy napsala jako samostatný oddělený krok, abys nemusel měnit meze při substituci (je to spíš formální poznámka). Ještě jsem našla obrázky, kde je dobře vidět orientaci oblasti a popisování (obr. 4 a 5)
↑ hans66:
přímky jsem už nekontrolovala, ale např. v předposledním řádku je na úvod -4y a v následném integrálu chybí 2 v mocnině. Ach jo.
↑ hans66:
Ještě doplním k tomuto tématu: přímky jsem překontrolovala (už v pořádku ↑ příspěvek 10:), zadání vložila do MAW, který ale vyžádal "horní a dolní" přímky a má pravdu. V odkazu, co jsem dávala, označení funkcí je přehozeno, lepší je věřit ruční tvorbě autora MAW :-)
Jinak už by mělo všechno vycházet, pokud nebudeš mít překlepy.
Stránky: 1