Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Existuje nějaký online nástroj kde bych si mohl nakreslit úhel Beta 60° u vrcholu S a přidat tam i popisek s výpočtem délky strany v trojúhelníku který obsahuje zlomek jako cos beta = přilehlá ku přeponě ... cos beta = R/10 , cos beta = 0,5 ; R=5 ?
Díky. Nainstaloval jsem si to do PC. Můžeš mi poradit jak nakreslit kolmici z toho neoznačeného bodu na kružnici označeného jako rovnoběžka? Tam sice je kolmice jako tlačítko ale nevytvoří se mi úsečka nýbrž přímka. Co chci udělat: Kdyby bylo něco jako vodítka ve photoshopu případně "rules" ve scatchupu: vezmu čerchovanou čáru a vyznačím s ní tu kolmici. Pak bych nakreslil úsečku a smazal tu pomocnou čerchovanou čáru/vodítko/osu. Když to dělám v tomto programu tak nakreslím kolmici, přes to kreslím úsečku, ale po vymazání kolmice (přímky) mi zmizí i úsečka...
Ahoj, nezmizí. Musíš kliknout na přímku a ne na úsečku, nebo si otevři algebraické okno (zobrazit -> algebraické okno) a klikni na tu přímku v algebraickém okně. :)
Už jsem to zvládl dík. A ještě dotaz. Hodnoty všech bodů mám skryté a tak to chci, ale jak mohu zobrazit hodnotu úhlu u úhlu beta? Jde to nebo mám dát popisek zvlášť?
Jo a jak nakreslit úseky hodnot pro osu x v rozsahu 0 - 10? (osu y nepotřebuju) Potřebuju tam mít vyznačené 0 , 5 a 10
Klikneš na úhel pravou myší, zvolíš vlastnosti a tam si vybereš, zda chceš název či hodnotu či obojí, či si sám napíšeš cokoli do popisku. Klikneš na plochu pravou myší, zvolíš "Nákresna" (poslední položka v menu otevřeného okna) a tam si nastavíš osy, vzdálenosti, rozměry, atd. :)
Do popisku můžeš vložit zlomek, ale jen vodorovný ;), ale pokud bys chtěl vložit text, klikneš na ABC, tam zvolíš LaTeX vzorec a můžeš psát cokoli...
zlomek: \sin{\alpha}=\frac{a}{c} = 
zlomky už zvládám v tom textovém editoru, tohle ale nefunguje:
cos \beta = \frac prilehla{přepona}
přilehlá/přepona
vyzkoušej a uvidíš co to udělá
Ty chceš napsat přímo text, aha, tak pak napiš \cos{\beta}=\frac{\text{přilehlá}}{\text{přepona}}
Jo a podobný problém mám Když píšu
cos \beta = \frac Rp{R}
Tedy Rp / R
Myslím, že to mám, vše dík.