Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny, jsem úplný zelenáč a potřebovala bych trochu postrčit při řešení těchto příkladů. Budu vděčná za cokoli.
1, Najděte vzdálenost h tak, aby gravitační zrychlení bylo stejné ve výšce h na Zemí jak v hloubce h pod Zemí.
2, Je dám tenzor napětí v určitém bodě prižného tělesa (údaje v Pa)
500 500 800
500 0 -750
800 -750 -300
Určete tečné a normálové napětí působící na plošku s mormálou n= 1/2, 1/2, 1/odmocnima ze 2
3, Pitotova trubice. Trubici zlomenou do pravého úhlu vložíme do proudící kapaliny, Do jaké výšky h2 vystoupí kapalina v ohnuté trubici, jestliže v rovné trubici vložené do téhož místa vystoupií do výšky h1 a jestliže rychlost proudící kapaliny v daném místě je v?
Moc děkuju

Příště si nejdřív přečti pravidla než odešleš příspěvek:
3. Dát tématu co nejkonkrétnější název (tedy ne „přijímačky na VŠ“ ale „Binomický rozvoj“). Nepiště dále název tématu velkými písmeny, větší pozornost si tím nezasloužíte.
Zdravím,
Potřeboval bych poradit s příkladem:
Ze 2 různých letišť vzdálených 220km startují současně 2 stíhačky na vyhlídkové lety.Při letu proti sobě se setkají za 6 minut přitom rychlost jedné stíhačky je o 120km/h výšší než rychlost druhé.
Vyp.rychlost obou letadel.
Děkuji předem.
↑ Neználek:
sestavíme si rovnici :
, kde 
Nazdárek,
Potřeboval bych poradit s tímto příkladem:pořád mě to nevychází!
2 auta vyjely současně z místa A do B.Vzdálenost těchto míst je 150km.1 jel polovinu dráhy rychlostí 30 km/h a druhou 50km/h.Druhé auto jel první polov.rychlostí 30km/h a druhou polovinu rychlostí 50km/h.
Který s nich jel větší průměrnou rychlostí?
Děkuji předem:-)
↑ Neználek:
Vypočítej si čas pro první úsek a vypočítej si čas pro druhý úsek pohybu auta. Oba časy sečti.Průměrnou rychlost vypočítáš, když celkovou dráhu vydělíš celkovým časem. (já jsem vypočítala prům.rychlost druhého auta a vyšla mně 37,5km/h).
pro kontrolu:

↑ Neználek:
Výpočet Ivany je OK a odpověď na otázku, že tedy jela obě auta stejnou průměrnou rychlostí.

↑ Neználek:
Protože auta jela první polovinu cesty rychlostí 30 km/h a
druhou polovinu rychlostí 50 km/h jen v obráceném pořadí
obou rychlostí pak nemusíme nic počítat. Důležitá je ta polovina vzdálenosti.
Jestli první auto jelo první polovinu rychlostí 30km/h a druhou polovinu 50 km/h
je stejné jako když druhé auto jelo první polovinu rychlostí 50 km/h a druhou polovinu
rychlostí 30 km/h.
Je jasné, že jejich průměrná rychlost bude stejná.
PS: Vychází to z tohoto:
Pokud auto jede první polovinu cesty rychlostí v_1 a druhou polovinu cesty rychlostí v_2
je jeho průměrná rychlost v_p harmonickým průměrem obou rychlostí tj:
Je tedy stejné toto:

↑ Neználek:
Dám Ti takovýto příklad:
Cyklista jel časovku. První polovinu trati jel průměrnou
rychlostí 48 km/h. Ve druhé polovině trati klesla jeho průměrná
rychlost o 3 km/h.
Vypočítej průměrnou rychlost cyklisty v časovce.