Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ adamp:
Ahoj
Začal bych tím, že upravím zlomek tak, abych od sebe mohl oddělit část reálnou a imaginární. Pak budeš za omegu dosazovat čísla od 0 do nekonečna. Tím by ti měla vzniknout frevenkční charakteristika obvodu.
Pozn: Nejsem si ale jist. Tohle navrhuju jen proto, že mi to silně připomíná příklady, které jsme řešili v Automatizaci. Jen jsme tam ty konstanty měli daleko menší.
↑ adamp:
Ano, budou tam škaredé čísla, které nejsou vhodné pro ruční počítání. Udělal bych si tabulku pro zvolené hodnoty omega, nechal bych stroj spočítat hodnoty a ty bych pak vynesl do grafu.
graf by pak mohl vypadat nějak jako obr. 5.19 v odkazu
Na todle se chodí jinak, aspoň podle mě, teď si postup přesně nevybavim, ale pracuje se s tím pomocí logaritmů, potom se to dá nakreslit i ručně bez použití nějakých matematických softwarů.
Uděláš následující:
To si podle pravidel logaritmů můžeš rozdělit na:
A z toho vytvoříš potom bodeho graf, který by měl vypadat následovně wolframalpha. Pokud je v logaritmu pouze číslo, tak to uděláš pouze přímku, pokud tam je i
, tak to vytvoří asymptotu o směrnici
, ale kde ten pokles nastane, tím už si jistý nejsem, myslim si, že asi první pokles nastane v bodě
a další v bodě
, ale jak říkám, tohle už si zrovna moc nepamatuji.
Jinak časové konstanty by měli být v tomto případě 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Všimnul jsem si, že jsem prvně udělal chybu při vytknutí čísel. Je nutné aby byl výraz s
ve tvaru
. Potom už ten graf vychází podle wolframu. Začíná to na
, na
to začne klesat o
a od
to začne klesat 
U fázové charakteristiky se to dělá tak, že
ti vytvoří pokles o
, pokud by byl výraz
v čitateli, tak
. Takže by to mělo být, že na
ti to klesne na
a od
to bude na
.
Tohle všechno, co jsem napsal slouží pouze pro hrubou představu, ale mělo by to být dostatečný. Záleží, jestli to chce mít tvůj učitel přesně podle bodu nebo mu tam stačí pouze ty asymptoty bez nějakého plynulejšího přeběhu. :-)
Byl bych radši, kdyby mi zde mou popsané věci někdo potvrdil, že tu neplácám nesmysly.
↑ Prochycz:
V podstatě souhlasím. K něčemu takovému jsem se plánoval dostat.
↑ Prochycz:
Už to docela chápu, jen mi podle toho wolframu přijde že o
to začne klesat na
a o
od
. Je to možné?
↑ adamp:
Ne to je tím, že tam se to začne postupně lomit, ale není tam pokles o těch
, ten začíná až od těch
, nebo by aspoň měl. Můžeš si udělat postupně body tím, že si dosadíš do tohoto vztahu:
Za
si hodíš např. postupně
a proložíš to přímkou, mělo by ti potom vyjít to, co je na wolframu.
Potom, když si dosadíš za
a
, tak by ti tam měl vyjít rozdíl
, vyjde to asi
, kde je přesně problém, to ti neprozradim :-)
↑ Prochycz:
Tu modulovou charakteristiku už chápu podle toho co jsi napsal, teď mi ještě nejde nějak ty fázová, jak do toho dosadit nějak ty
aby mi to dalo ty hdonoty jak půjde graf =)