Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2014 16:12

soldier88
Zelenáč
Reputace:   

Druhé parciální derivace

Dobrý den, už hrozně dlouho si lámu hlavu s druhou parciální derivací u takovéhodle typu příkladů

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-05/13043_msfs.jpg

Chápu první derivaci, chápu, že pokud derivuji podruhé podle např. x tak bych měl tu první derivaci podle x znova derivovat podle x, ale mě pokud to udělám vychází tohle : $\frac{2y}{x^3}*f' - \frac{y}{x^2}*f''+g'+\frac{y}{x^2}*g'-\frac{y}{x}*g''$  . Prosil bych tedy o radu, v čem je ten fígl. Předem mockrát děkuji za odpověď, už vážně nevím co bych měl udělat :)

#2 26. 05. 2014 16:33

didik
Reputace:   

Re: Druhé parciální derivace

Při svých úpravách jsi zapomněl použít větu o derivaci složené funkce. Podívej se znovu na první derivaci funkce F a uvědom si, kde je použita věta o derivaci složené funkce.

Vím, že nic nevím.

#3 26. 05. 2014 16:37

soldier88
Zelenáč
Reputace:   

to je právě to s čím si nevím rady :) Mohl by si mi prosímtě po krocích napsat jak na to? já bych to tak snad pochopil

#4 27. 05. 2014 10:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ soldier88:

Zdravím,

při derivování částí, kde se objevuje funkce $g\(\frac{y}{x}\)$, chybí derivace vnitřní funkce, tedy:
$g'\(\frac{y}{x}\)^{\prime}$ u 3. členu, kde máš jen $g^{\prime}$

a $-\frac{y}{x}\cdot g''\cdot \(\frac{y}{x}\)^{\prime}$ u posledního členu ve Tvém zápisu

$\frac{2y}{x^3}*f' - \frac{y}{x^2}*f''+g'+\frac{y}{x^2}*g'-\frac{y}{x}*g''$

:-)

Je vidět? Děkuji.

Zápatí