Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Napiš si tu matici jako součet jednotkové matice a toho co zbude. Pak použij binomickou větu (pozn.: násobení jednotkovou maticí je komutativní).
↑ BrozekP:
Vím co je to binomická věta, vím, jaký součet myslíš, ale jak to mám zapsat pro n-tou mocninu, to mi právě nejde do hlavy. Mohl by jsi to prosím rozepsat? Moc prosím.
V tomhle případě ani binomickou větu nepotřebuješ, stačí si uvědomit, že matice je regulární a tedy i její libovolná mocnina je regulární ... pak využiješ faktu, že násobení regulární maticí zleva odpovídá elementárním úpravám matice ... v tomto případě je zřejmě jedno, jestli počítáš A^n = A * A^(n-1) nebo A^n = A^(n-1) * A . Každé násobení odpovídá přičtení druhého řádku k prvnímu a třetího ke druhému (v tomto pořadí). ... Uhodnou jak bude vypadat A^n pak není těžké.
↑ Elijen: Toto je jiste mozne. Ale urcite se nemuze nic "hadat". Musi se to dokazat (indukci?). Reseni od ↑ BrozekP: je oproti tomu ciste (diky poznamce v zavorce).
EDIT:
Neni tezke ukazat, ze
,
tedy je vse jasne. Poznamka: na tu prvni matici jsem prisel tak, ze jsem se podival, co se pri nasobeni deje: tedy neco, jako navrhoval ↑ Elijen:, ovsem korektne dokazano (samozrejme ze ta suma jde snadno secist).

↑ Daniela_H:
Abych dokončil to mnou navrhované řešení:
.
Ale protože mocniny té matice s nulami na diagonále jsou od třetí mocniny nulové matice, dostáváme
↑ musixx:
Samozřejmě jsem měl na mysli "kvalifikovaný odhad" :D ... nepředpokládám, že každý podobný příklad je třeba dokazovat indukcí.
Pokud postupuji následovně:
1 1 0
0 1 1 ... Jednotková matice + na souřadnicích 1,2 a 2,3 je nějaké t (=1) ... z asociativity A^n = A * A^(n-1)= A^(n-1) * A ...
0 0 1
... každé násobení přičte 1-násobek 2. řádku k prvnímu a 1-násobek třetího k druhému ... po n-tém násobení tedy vznikne matice
1 n c
0 1 n
0 0 1
kde c vznikne součtem 1 + 2 + ... + (n-1) + n = 
tak na tom nevidím nic nekorektního.
↑ Elijen: Jasně, jasně. Není žádného sporu v tom, že ta myšlenka tam je a je správná. Jen jde o to, jak se to podá. To, jak vznikne 'c', je v tvém zdůvodnění pouze řečeno, dalo by se říct, že říkáš "zřejmě je", ale člověk musí být při tomhle obzvlášť opatrný. Mnohdy je totiž přání otcem myšlenky (z vlastní zkušenosti - člověk je rád, jak to do sebe všechno zapadá, a tak lehce něco přehlédne).
Stránky: 1