Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosila bych o radu s touhle logickou úlohou. Není to zrovna moje silná stránka, vím, že tam budou nějaké rovnice, ale nevím, jak budou vypadat.
Honza, Martin a Petr spolu hráli tři kola nejmenované hazardní hry. V každém kole vždy jeden hráč prohrál a vyplácel zbylým dvěma jejich výhru. V prvním kole Honza prohrál a Martin s Petrem vyhráli právě tolik, že se jejich peníze zdvojnásobily. Ve druhém kole Honza a Petr zdvojnásobili své peníze. Ve třetím peníze zdvojnásobili Honza s Martinem. Po třetím kole měli všichni stejně – 24 korun. Kolik měli peněz na začátku?
Díky!
↑ Ilhvm:
Ahoj.
Začneme tím, že si určíme neznámé - klidně v souladu s tím, na co se úloha ptá, tedy např:
... počáteční hotovost Honzy ,
... počáteční hotovost Martina ,
... počáteční hotovost Petra.
Nyní bychom měli matematcky vyjádřít to, co zadání úlohy říká o průběhu hry. Vidím zde ale jednu
nepřesnost ve formulaci. Výrok
"Martin s Petrem vyhráli právě tolik, že se jejich peníze zdvojnásobily"
může znamenat, že Martinovi se jeho hotovost zdvojnásobila a stejnětak Petrovi,
ale může to znamenat obecněji, že se zdvojnásobil součet hotovostí Martina a Petra.
Předpokládejme, že je míněna první varianta.
Po prvním kole tedy měli:
Martin
, Petr
, Honza
.
Obdobně vyjádříme stavy po 2. a 3. kole. Podmínka
"Po třetím kole měli všichni stejně – 24 korun."
vede k soustavě tří rovnic.
↑ Rumburak:
Jo, tak nějak jsem si myslela, že to bude, ale zase nevím jak dál. Jak to půjde dále, tohle mi opravdu nikdy nešlo :-/
↑ Ilhvm:
Můžeš si zavést pomocné neznámé
... hotovost Honzy po 1. kole,
... hotovost Martina po 1. kole,
... hotovost Petra po 1. kole
a kalkulaci pro druhé kolo provést s těmito pomocnými neznámými obdobně, jako jsem postupoval u prvního kola.
Obdobným stylem pak můžeě zpracovat i třetí kolo.